Četvrtak 22. feb 2024.
pranje

Grudnjake NI SLUČAJNO ne smete da PERETE u mašini - Ručno pranje NIJE izašlo iz MODE, UŠTEDEĆETE puno NOVCA

Foto: Shutterstock
Mnogima je pranje rublja najomraženiji posao koji želimo da obavimo što pre pa pravimo neke ozbiljne greške. Iako je možda primamljivo baciti sve u isti ciklus za pranje, stručnjak je podelio kako to može da “ošteti” mašinu za pranje veša i same predmete,

Ne treba baš sve prati u veš mašini iako je mnogo lakše. Neke stvari je bolje oprati ručno. Koja je to odeća koju treba da prati ručno? Pranje kompletne garderobe i donjeg veša u veš mašini može izgledati kao odličan način da uštedite vreme i trud.

Međutim, neka odeća može zauvek biti uništena ako je samo jednom stavite u mašinu. Koje stvari je najbolje ručno ili ih odneti na hemijsko čišćenje?

Slavimo TRI VELIKA SVECA! Dan započnite MOLITVOM, a onda svakog gosta POČASTITE RAKIJOM i ne zaboravite na DAVANJE PRILOGAsveci

Slavimo TRI VELIKA SVECA! Dan započnite MOLITVOM, a onda svakog gosta POČASTITE RAKIJOM i ne zaboravite na DAVANJE PRILOGA

U pitanju je GREH PREDAKA - Kada vam NE IDE u ŽIVOTU iz nepoznatog razloga, URADITE OVO, savetuje svešteniksveće

U pitanju je GREH PREDAKA - Kada vam NE IDE u ŽIVOTU iz nepoznatog razloga, URADITE OVO, savetuje sveštenik

veš mašina
veš mašina
Foto: Shutterstock

Grudnjaci

Postoji nekoliko stvari koje treba da znate pre nego što ubacite grudnjak u mašinu. Kao prvo, žice mogu da oštete bubanj, a kopče mogu počepati odeću koja se pere zajedno s grudnjacima. Osim toga, ako se kopče zaglave u bubnju, grudnjak će se rastegnuti. I više neće biti pogodan za nošenje. Zato je bolje da grudnjake perete ručno.

Kravate

Većina kravata je napravljena od delikatnih materijala, pa zbog toga prilikom brzog pranja u mašini kravate rizikuju da izgube oblik ili zaprljaju drugu odeću. Kravate perite ručno ili ih ponesite na hemijsko čišćenje.

Predmeti sa dekorativnim elementima

Pre nego što ih ubacite u mašinu, zakopčajte pantalone, farmerke, košulje… Rajsferslusi i dugmići mogu se zaglaviti u mašini i oštetiti odeću tokom pranja. Što se tiče odeće sa dekorativnim elementima, bilo da su to šljokice, perle ili kamenčići, nemojte ih prati u veš mašini, već ručno kako se ne bi zaglavili ili oštetili mašinu.

Čarape za bebe

Sve sitne komade odeće, kao što su čarape za bebe, treba da prati ručno jer se mogu zaglaviti i u odvodu. I tako oštetiti mašinu. Ako nemate vremena da perete ručno sitne komade odeće, stavite ih u posebne mreže vrećice, zatvorite i tek tada ubacite u mašinu.

svila
svila
Foto: Shutterstock

Svilena odeća

Većina svilenih predmeta zahteva hemijsko čišćenje (ili bar nežno ručno pranje), jer visoke temperature i centrifuga mogu uništiti delikatnu tkaninu. Svilena odeća može jednostavno da se pocepa ili izgubi oblik. Ako ćete raditi ručno, nabavite specijalni deterdžent za svilenu odeću.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd