Sreda 21. feb 2024.
Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip, Sveta mučenica Kikilija

Danas proslavljamo čak ČETIRI SVECA! Neki SLAVE SLAVU, ali je važno da i domaćin i gosti ZAPEVAJU OVU PESMU, a potom se POMOLE ovako

Foto: Youtube printscreen/ИстиноЉубље - дела Светих отаца, Profimedia
Srpska pravoslavna crkva i mnogi pravoslavni vernici danas obeležavaju krsnu slavu Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip.Pored toga, današnji dan je posvećen i mučenici Kikiliji. Njihove živote i podvige poštuje pravoslavna crkva, a predstavljaju uzore vernicima svojom posvećenošću veri i služenju Bogu. Svi su umrli u najtežim mukama, ali su ostali dosledni u veri i sačuvali je, danas zato odajemo počast ovima četirima mučenika

Srpska pravoslavna crkva i mnogi pravoslavni vernici danas obeležavaju krsnu slavu Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip, kao i dan posvećen Svetoj mučenici Kikiliji.

Prema hrišćanskoj legendi, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

ČISTI DOM od TAMNIH SILA, ali i TELO OD BOLESTI - Tamjan je moćan PRIRODNI LEK koji se koristi HILJADAMA GODINA u narodnoj medicinitamjan

ČISTI DOM od TAMNIH SILA, ali i TELO OD BOLESTI - Tamjan je moćan PRIRODNI LEK koji se koristi HILJADAMA GODINA u narodnoj medicini

Ovako se PRAVILNO GASI SLAVSKA SVEĆA - Domaćin mora da ispoštuje običaj koji se izvodi na sledeći načinslava

Ovako se PRAVILNO GASI SLAVSKA SVEĆA - Domaćin mora da ispoštuje običaj koji se izvodi na sledeći način

Prema legendi u koju veruju hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo.

Neki od tih "malih apostola" bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Arhip je jedan od sedamdeset. Apostol Pavle spominje ga u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim drugarom u vojevanju.

U gradu Kolosaju središte hrišćanstva bilo je Filimonovoj kući.

U to vreme apostoli rukopolagaju svoje učenike za episkope, i to neke od njih na stalno mesto, a neke kao misionare putujuće po raznim mestima.

I Filimon je bio jedan od ovih poslednjih, a Apfija, Filimonova žena služila je tamošnjoj crkvi.

U vreme nekog praznika neznaboškoj boginji Artemidi, svi verni u Kolosaju su po običaju gosti u Filimonovog doma na molitvi.

Neznabošci, saznavši za ovaj skup, jurnu i pohvataju sve hrišćane, Filimona, Arhipa i Apfiju, kao vođe, najpre stave na šibu, a posle ih zakopaju do pojasa u zemlju i počnu ih kamenjem gađati.

Sveti apostoli Filimon, Apfija i Arhip
Foto: Youtube printscreen/ИстиноЉубље - дела Светих отаца

I tako su Filimon i Apfija ubijeni, a Arhipa izvade iz rupe jedva živog, ostavivši ga za zabavu deci koja su ga izbola noževima.

Na ovaj način Pavlov drugar u vojevanju skončao je svoj zemaljski put.

Na današnji dan treba izgovoriti ovu molitvu, naročito ukoliko ste u nevolji ili je period iza vas bio veoma težak.

"Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim".

Sveta Mučenica Kikilija

Sveta mučenica Kikilija ili sveta Cicilija živela je u Rimu u porodici trgovaca. Prema predanju, rano se zavetovala Bogu na doživotno devičanstvo, ali roditelji nisu poštovali tu njenu želju i na silu su je udali za neznabošca Valerijana.

Međutim, Kikilija je prve bračne noći uspela da ubedi mladoženju u ispravnost hrišćanstva i vere u jednog Boga, kao i to da on treba da se krsti i da potom žive devstvenim životom.

Uskoro je Valerijan uspeo da u hrišćanstvo obrati i svog brata Tivurtija. Obojica su, kaže priča, zbog svoje vere, osuđeni na smrt, a vođeni na gubilište ova dva brata svojom iskrenom verom i spremnošću da za nju stradaju, uspeli su da obrate u hrišćanstvo i vođu straže, Maksima. Sva trojica nakon toga zajedno su pogubljena.

Sveta mučenica Kikilija
Foto: Youtube printscreen/ИстиноЉубље - дела Светих отаца

Sveta Kikilija sahranila je njihova tela zajedno, a onda je i ona izvedena na sud. Posle strašnih muka osuđena na smrt odsecanjem glave. Predanje kaže da je prilikom izvršenja smrtne kazne dželat tri puta udario mačem po vratu, no nije mogao da je ubije. Iz rane koju je napravio tekla je krv, a vernici su je prikupljali u marame, sunđere i tkanine. Legenda tvrdi da je ona kasnije lečila sve bolesti.

Tri dana posle toga, mučenica i devica Kikilija je izdahnula. Njene mošti počivaju u Crkvi njenoga imena u Rimu, a sećanje na ovu sveticu praznuje se zajedno sa Valerijanom, Tivurtijem i Maksimom.

Veruje se da na današnji dan slušate omiljene pesme, budete veseli i raspevani kako bi vam cela naredna godina prošla u radosti i veselju.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd