Utorak 27. feb 2024.
ikona

Sutra je najvažnije imati JAKU VERU U BOGA - Obeležavamo Svetog mučenika Platona, preživeo 18 dana BEZ VODE, od kože mu pravili kaiševe

Foto: Shutterstock
Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju veru u Hrista nego je javno propovedao. Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gde je izložen mučenju.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog mučenika Platona

Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju veru u Hrista nego je javno propovedao.

Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gde je izložen mučenju. Kada ga je načelnik počeo savetovati, da izbegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je odgovorio da postoje dve smrti, jedna malovremena, a druga beskonačna.

NEDELJOM SE NE RADI! Povedite decu u crkvu, a ukoliko ne možete izbeći obaveze, uradite ovocrkva

NEDELJOM SE NE RADI! Povedite decu u crkvu, a ukoliko ne možete izbeći obaveze, uradite ovo

Majka se MOLILA za SPAS DETETA pred njom, USLEDILO ČUDO - Ikona SVETOG MINE u Beogradu pred kojom se morate pomolitiSveti Mina

Majka se MOLILA za SPAS DETETA pred njom, USLEDILO ČUDO - Ikona SVETOG MINE u Beogradu pred kojom se morate pomoliti

Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama. Stavljao mu je vrelu gvozdenu đulad na obnaženo telo, potom mu je od kože pravio kaiše. Na sve te muke, Platon je odgovarao: “Muči me još ljuće, da se vidi jasno tvoja beščovečnost i moje trpljenje.”

Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio “Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.”

crkva
Foto: Shutterstock

Potom su ga bacili u tamnicu, gde je proveo 18 dana bez hrane i vode. Kada su se uverili da Platon može živeti gladujući tako dugo, on im reče: “Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita.”

Posle toga Agripin, videvši da Platona ne može odvratiti od Hrista, osudio ga je na posečenje mačem. Posečen je oko 266. godine i primio je venac večne slave.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd