FUJ, ŠTA JE OVO! Žena kupila PILETINU na pijaci pa se zgrozila: ''Šta nam ovo rade ljudi moji!'' (FOTO)
Žena je bila šokirana prizorom.
Ova promena na mesu nije uzrokovano nikakvim patogenima, već je to degenerativna bolest manjih prsnih mišića, koja se karakteriše atrofijom i nekrozom.
Korisnica Twittera podelila je juče na ovoj društvenoj mreži fotografiju svežeg pileta koje je, kako tvrdi, njena ćerka kupila na Ribljoj pijaci u Novom Sadu.
Već na prvi pogled izgled pileta izazvao je burne reakcije zbog zelene unutrašnjosti.
Plastične operacije su je KOŠTALE ŽIVOTA - Dvojnica Kim Kardašijan umrla u 34. godini, razlog smrti je JEZIV!
HOROSKOP ZA 27. APRIL DONOSI: Raku novu saradnju, Ovnu izlazak, a jednom znaku PRIJATNO IZNENAĐENJE
Zbog čega se javlja ova promena na pilećem mesu? I da li je ovakvu piletinu bezbedno pripremiti i jesti ili ne?
Bolest zelenih mišića poznata je i kao duboka pektoralna miopatija (DPM). Ovo stanje se najčešće nalazi kod pilića koja se tove ubrzano i preterano, i koja se uzgajaju da se dobije što više mesa.
U tovilištu, pilići su relativno neaktivni tokom perioda rasta. Shodno tome, grudni mišići nisu dovoljno pokretni da bi se povećala efikasnost njihovog snabdevanja cirkulacijom.
Pošto se ovi mišići kod živine ne mogu proširiti kao odgovor na fizičku aktivnost, kratak period iznenadnog i prekomernog pomeranja krila može ugroziti snabdevanje krvlju i dovesti do degeneracije i smrti ćelija u tkivu.
Zahvaćeni mišić ima karakterističnu otečenu crvenkasto-braon leziju koja kasnije postaje zelena, a zatim bledozelena, u zavisnosti od vremena indukcije snažne vežbe krila, piše "CFS".
Dakle, stanje nastaje kada mišićnim vlaknima nedostaje kiseonik i povezano je sa iznenadnim i prekomernim zamahom krila.
Nema dokaza da je bolest zelenih mišića uzrokovana patogenom, pa bi se tehnički meso smatralo bezbednim za konzumiranje. Međutim, možda neće biti estetski prijatno jesti zeleno meso.
Zelena promena boje mesa je slična modrici koja pokušava da zaleči. Ukoliko vam je problem da pojedete takav komad, savetuje se odstranjivanje zelenog dela, ali je u suštini bezbedno za konzumaciju.