Skip to main content
seks

RODITELJI, OPREZNO! 'Intimni odnosi pre 18-te godine su prerani': Stručnjaci tvrde - to nije stvar zakona, već obrazovanja

Foto: Shutterstock
Stručnjaci su objasnili šta znači pristanak na intimni odnos maloletnika

Komisija japanskog ministarstva pravde predložila je pomeranje starosne granice za pristanak na intimni odnos sa 13 na 16 godina, zbog višestrukih oslobađajućih presuda za silovanje. U Srbije je stupanje u intimne odnose s maloletnicima zabranjeno i kažnjivo. Na pitanje šta taj pristanak ili nepristanak podrazumeva i kada deca stupaju dobrovoljno u intimne odnose, gostujući na K1 televiziji govorili su advokat Zora Dobričanin i doktor Aleksandar Milošević.

CECA IMA NOVU FRIZURU - Pevačica se POHVALILA PROMENOM na društvenim mrežama, razlika je očigledna (FOTO)

CECA IMA NOVU FRIZURU - Pevačica se POHVALILA PROMENOM na društvenim mrežama, razlika je očigledna (FOTO)

DOKTORKA UPOZORILA NA CARSKI REZ - Evo zašto je dobro da se PORODITE prirodnim putem, mogu uslediti komplikacije

DOKTORKA UPOZORILA NA CARSKI REZ - Evo zašto je dobro da se PORODITE prirodnim putem, mogu uslediti komplikacije

Dobričanin je istaknula da je pričala s mladim ljudima starosne granice od 15 do 20 godina. Svi oni su stava, kako je istakla, da je sve pre 15 godina preterano rano. "Ja sam konzervativna i mislim da je sve pre 18 godine prerano. Kod nas ne postoji pristanak na intimni odnos maloletnika, međutim postoji granica na 14 godina, jer do 14 godina su deca, a obljub nad detetom je kazneno delo bilo da je dobrovoljno ili ne", kaže advokatica.

S druge strane, prof. Milošević isitče da fiziloški devojčice nešto ranije, a muškarci nešto kasnije sazrevaju polno.

"Mislim da treba napraviti jasnu razliku između onoga ako je neko punoletan, 20 i nešto godina i iskoristi devojčicu od 13, 14 godina, to je naravno zločin. Ali, ako je neko isto godište to je stvar se*ualnog obrazovanja koje je kod nas totalno zapostavljeno", rekao je naš poznati urolog dr Aleksandra Milošević i dodao da danas postoji jako dosta devojčica u Srbiji koje sa 14 godina podležu abortusu.

seks
Foto: Shutterstock

"Jedini način protiv toga nije zakon, nego eduakcija od malena. Treba da imamo se*ualnu nastavu, najpre treba roditelje edukovati jer se*ualnost počinje od rođenja, samo što se ono vremenom menja", dodao je dr Milošević.

Upoređivanja radi, u Nemačkoj i Italiji starosna granica za pristanak na intiman odnos je 14 godina, u Grčkoj i Finskoj 15, u Velikoj Britaniji i SAD 16, a u Turskoj i Vitikanu 18 godina. Stručnjaci objašnjavaju da nikada ne treba pretpostavljati da je osoba pristala na intimni odnos. Samo DA znači DA, sve drugo je NE, i predstavlja se*sualno nasilje!

 

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd