Skip to main content
Strast

Kad udari ADRENALIN - Šta ako ste se zaljubili u drugog muškarca, a u braku ste?

Foto: Profimedia
U ovoj situaciji treba biti pažljiv.

Ljubav je apsolutno normalna „stvar“. Tako je studija na Univerziteta u Vermontu pokazala da 98% muškaraca i 80% žena oseća privlačnost prema nekom drugom osim prema partneru. Najčešće se zaljubljujemo u one s kojima provodimo puno vremena.

Ali šta da radite ako se zaljubite u drugog muškarca, a u dugoj ste vezi ili čak u braku?

Prema istraživanju, 74% kancelarijskih radnika priznalo je da su pokazali romantičan interes za svog kolegu. Ne postoji ništa strašno i da drugi muškarac preplavi vaše misli.

- Kada se zaljubite, u igru dolaze hemikalije: serotonin, adrenalin i dopamin - objašnjava seksolog Džes O'Reili - Hormonska kaskada može da izazove opsesiju novim čovekom, zbog čega ćete ga najverovatnije idealizovati.

PROLEĆNA ELEGANCIJA - Aleksandra Ambrosio u jednostavnoj kombinaciji koju svi mogu da iskopiraju

PROLEĆNA ELEGANCIJA - Aleksandra Ambrosio u jednostavnoj kombinaciji koju svi mogu da iskopiraju

Njima je jednostavno suđeno da budu BOGATI! Proverite da li ste među ova 3 znaka

Njima je jednostavno suđeno da budu BOGATI! Proverite da li ste među ova 3 znaka

Novi hobi će vam pomoći da pomognete starim odnosima - ako ste pažljivi. Ako mislite da ne možete kontrolisati svoja osećanja, zastanite u komunikaciji sa drugim muškarcem. To će vam pomoći da zaštitite odnose sa redovnim partnerom i možda ih čak poboljšate.

- Osećanja za drugu osobu ne znače da u vašem odnosu nešto nedostaje - kaže O'Reili. - Jedan partner nije u stanju da zadovolji sve vaše potrebe - i praktične i intimne; stoga ne čudi činjenica da ste zainteresovani za nekoga sa strane. Zaboravite na osećaj krivice - možete iskoristiti ovu situaciju. Vaša strast prema drugom čoveku može otkriti slabosti u trajnoj vezi. Vaš zadatak je da postavite prioritete i zaštitite svoj odnos - dodaje stručnjak.

Morate da razumete šta vas privlači kod drugog čoveka i šta vašem partneru nedostaje. Na primer, vaša simpatija je veoma romantična i daje vam poklone sve vreme, dok vaš muž to radi samo za praznike. Kada shvatite šta vam nedostaje u vašem odnosu sa suprugom, recite mu o tome. Nemojte se žaliti ili tražiti nešto - mirno objasnite da vam nedostaje njegova pažnja, i predložite opciju koja će odgovarati i njemu i vama.

sastanak
sastanak
Foto: Profimedia

Odvojite fantaziju od stvarnosti

- Između osećanja prema drugom čoveku i stvarnoj izdaji leži ponor", kaže psihoterapeut Rebeka Njuman. “Fantazije u kojima se pojavljuje vaš predmet strasti nalaze se u kategoriji filmova za odrasle i veoma su daleko od stvarne izdaje. Vaša ljubav može biti apsolutno nevina - ali samo ako postoji na nivou fantazije - komentariše Njuman.

Trezveno odmerite prednosti i mane. Ne zaboravite da idealizujete objekat strasti i u stvarnosti se može ispostaviti da je sasvim drugačiji od onoga što ste zamislili. - Vaša ljubav potiče zbog novosti i neizvesnosti - objašnjava O'Reili - U takvim slučajevima, savetujem vam da napravite listu kvaliteta koje vam se sviđa u drugom čoveku, kao i spisak onoga što još ne znate o njemu. Sigurna sam da će druga lista biti mnogo duža od prve.

ljubav
ljubav
Foto: Profimedia

Probajte lagani flert

Psiholozi se ne slažu oko toga da li je moguće flertovati sa objektom želje: neki veruju da komunikacija sa drugim muškarcem može povećati strast u odnosu s mužem, dok su drugi, naprotiv, uvereni da takva igra može biti opasna.

- Flertovanje sa predmetom strasti može stvoriti seksualnu napetost i ojačati vaš odnos sa vašim mužem - rekla je Rebeka Njuman - S druge strane, muškarci percipiraju flert kao poziv na seks - imajte to na umu.

zabava
zabava
Foto: Profimedia

Psiholog Karl Mari je spreman da se prepire sa ovim: on veruje da je flertovanje oblik emotivne izdaje. - Čak i nevini flert otvara vrata osećanjima i akcijama koje mogu stvoriti probleme u budućnosti - upozorava psiholog.

Recite svom partneru sve o svojim osećanjima

Iskren dijalog sa partnerom može biti dobar izlaz. Kada govorite, koristite lagan i duhovit ton. Partner će svakako ceniti vašu iskrenost, dok će laž samo pogoršati situaciju. Psiholozi veruju da će otvorenost sa partnerom pomoći u ublažavanju vaših osećanja.  

 

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd