Skip to main content
meso

Stučnjaci otkrili: Ovo je preporučena KOLIČINA CRVENOG MESA koju možete konzumirati u jednom danu

Foto: Profimedia
Prvo treba jasno naglasiti šta spada pod crveno meso.

Ni jedna namirnica nije toliko puta pokrenula raspravu u medicini i kulinarstvu kao što je to crveno meso - koliko ga smemo jesti, za što je dobro, a za što loše, može li preterana konzumacija uticati negativno na zdravlje srca - samo su neka od često postavljanih pitanja, a u ovom tekstu stručnjaci donose odgovore na njih.

Prvo treba jasno naglasiti šta spada pod crveno meso. Stefan Kopecki, kardiolog, kaže da postoji nekoliko vrsta - govedina, teletina, jagnjetina, divljač i kozje meso. Svinjetina je prema nutritivnom sastavu crveno meso, ali u kulinarstvu često spada pod belo. Kopecki kaže da se ove vrste svrstavaju u tri kategorije: mleveno meso, prerađeno meso i zadnja kategorija je komad mesa u "prirodnom" obliku poput odreska.

EVO KOLIKO PUTA DNEVNO JE NORMALNO VRŠITI NUŽDU - Lekar odgovorio na često postavljeno pitanje

EVO KOLIKO PUTA DNEVNO JE NORMALNO VRŠITI NUŽDU - Lekar odgovorio na često postavljeno pitanje

Najlakši način za čišćenje ZAGORELIH POSUDA ZA PEČENJE je uz pomoć KOKA-KOLE! Evo šta treba da uradite

Najlakši način za čišćenje ZAGORELIH POSUDA ZA PEČENJE je uz pomoć KOKA-KOLE! Evo šta treba da uradite

MORA DA PAZI: Izlečila se od KORONE, a sad je Emina Jahović otkrila ŠTA radi da OJAČA organizam! (FOTO)

MORA DA PAZI: Izlečila se od KORONE, a sad je Emina Jahović otkrila ŠTA radi da OJAČA organizam! (FOTO)

Meso
Meso
Foto: Profimedia

- Nije prerađeno, nema nikakve dodatke. Ako već jedete crveno meso, birajte ga u ovom obliku - rekao je.

Zašto se crveno meso uopšte smatra lošim? Jedinjenja koja se nalaze u crvenom mesu uzrokuju upalu i iritaciju našeg telesnog tkiva.

- To je manja iritacija, ali se s godinama "zbraja" i dovodi do raznih problema - objasnio je Kopecki i dodao kako može doći do oštećenja sluznice arterija:

- To, pak, dovodi do ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Može doći i do Alchajmerove bolesti - kaže nutricionista, i ističe kako ovo nisu jedine loše strane crvenog mesa. Ako ga jedete svakodnevno, povećavate rizik od stvaranja spoja - trimetilamin N-oksid - koji je povezan s bolestima srca. S njima se slaže i kolegica Dženifer Hajte, profesorka medicine. "

- Prerađeno meso povezano je sa srčanim bolestima, rakom i dijabetesom. Istraživanja su pokazala da oni ljudi, koji retko konzumiraju crveno meso, imaju manje šanse od razvijanja ovih bolesti - rekla je.

Koliko je onda crveno mesa dozvoljeno unositi da ostanemo zdravi? Sve zavisi o kategoriji crvenog mesa, kako tvrdi Kopecki. Mleveno meso i prerađeno bi trebalo izbegavati, a može se konzumirati ono u celosti poput odreska - ali ne više od 85 grama dnevno, odnosno 595 grama nedeljno.

- Mnogi pacijenti mi kažu da meso jedu dva ili tri puta nedeljno i to uglavnom odrezak, ali treba uzeti u obzir koje je veličine odrezak. Uglavnom ima oko 500 grama što je malo manje od preporučenog nedeljnog unosa.

 - Stručnjaci su naglasili da je preporučena količina unosa jednaka i za muškarce i za žene, prenosi HuffPost. Iako neki ljudi smatraju da je izbacivanje crvenog mesa iz ishrane rigorozno jer čovek je, kako kažu, jeo meso od svog nastanka, Kopecki naglašava da tada nije bilo prerađevina, hormona, dodataka kod uzgoja i sličnih štetnih stvari koje postoje danas u mesnoj industriji, te da je normalno da se ishrana kroz stoleća menjala.

meso
Foto: Profimedia

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd