clear sky
25°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OPSKURAN i promiskuitetan, OPIJATI su BILI njegova HRANA - Dejvid Bouvi bio je oličenje ROKENROL života, a ovaj događaj ga je totalno TRANSFORMISAO

02.08.2023. 09:18
Piše:
Srbija Danas/D.Mićić
Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi / Izvor: Foto: Instagram printscreen/davidbowie

Postao je porodični čovek, ostavio poroke i živeo mirno daleko od očiju javnosti!

Dejvid Bouvi, bio je poseban među pevačima, kako po scenskom nastupu, jednakom talentu za glumu, pevanje, ples i bilo koju vrstu umetničke ekspresije. Zbog ovoga je, slobodno možemo reći, kao umetnik proživeo nekoliko života. 

Dejvid Bouvi rođen je u Londonu, 1947. godine kao Dejvid Džouns, a prezime je kasnije promenio u Bouvi. Još kao tinejdžera, brat ga je upoznao sa noćnim životom Londona i tako reći "izvukao" iz dosade predgrađa, gde čini se nikada nije bilo ničega za mladog Dejvida. Često je imao običaj da kaže da je odrastao u teškom sivilu i da mu se činilo da ne postoji izlaz iz istog. 

Njegovi porodični odnosi uvek u bili prilično dramatični i zamršeni. Sa ocem je bio izuzetno blizak, dok je Bouvijev odnos sa majkom bio ispunjen tenzijom. Imao je starijeg brata, kome je kasnije dijagnostikovana šizofrenija, koja je bila česta u pevačevoj porodici, pa je ceo život proveo u strahu da će se i kod njega manifestovati. 

Zbog ovoga se vrlo često odavao alkoholu i opijatima, koji su mu kako je često govorio, donekle pomogli da izrazi ono što je osećao. 

Malo ko zna da nije voleo svoj glas i nekoliko puta je istakao da mrzi kako njegov glas zvuči, kao i da nikada ne bi pevao, kada bi našao nekoga da bolje izvodio njegove pesme. 

Karijeru Bouvija slobodno možemo podeliti u nekoliko etapa.

Prvu, prilično uglađenu, nebouvijevsku, u stilu šezdesetih, koja mu i kako on kaže "nije legla", a nije imao ni uspeha. Nekoliko puta je rekao da mu Bitlsi, koji su u to vreme bili planetarno popularni, nisu nikada bili inspiracija i da u njihovoj muzici nije pronašao ništa što bi ga pokrenulo, već da su to bili američki rokenrol pevači poput Litl Ričarda. 

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi / Izvor: Profimedia

Zatim, drugu fazu, kada su došle sedamdesete, a Bouvi je svoju kreativnu energiju pustio na slobodu i tako je nasto Zigi Stardast. 

Zigi Stardast je izmišljen lik, veoma živopisnog izgleda. Bouvi je skoro dve godine nastupao pod ovim imenom, obučen maltene kao žena, sa jarkom crvenom kosom i jakom šminkom. 

Bouvi je zatim osetio da mora da se oprosti sa Zigijem, jer je preuzeo sve njegove zasluge i više niko nije pominjao Bouvija,  i nastavi dalje svoju karijeru kao Dejvid Bouvi. 

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi / Izvor: Profimedia

U to vreme Bouvi je išao i na časove plesa, kod poznatog plesača Lindsija Kempa, baš kao i pevačica Kejt Buš, nešto kasnije, a od njega je naučio dosta o šminkanju, poziranju pred kamerama, kao i pokretu na sceni, što će mu u daljoj karijeri u kojoj se nekoliko puta ostvario kao glumac i to veoma uspešno, dosta pomoglo.

"ČUDAKINJA, nema normalnu pesmu!" Stoji iza numere iz "Stranger things"! POZNATI su hteli NJU da UPOZNAJU - Ne postoji niko sličan Kejt Buš

"ČUDAKINJA, nema normalnu pesmu!" Stoji iza numere iz "Stranger things"! POZNATI su hteli NJU da UPOZNAJU - Ne postoji niko sličan Kejt Buš

Odrasla kao SIROČE, postala zvezda, pa PRINCEZA - Fridu iz "ABBE" prevario kolega iz grupe, a zatim usledila TRAGEDIJA

Odrasla kao SIROČE, postala zvezda, pa PRINCEZA - Fridu iz "ABBE" prevario kolega iz grupe, a zatim usledila TRAGEDIJA

Kada je reč o njegovom privatnom životu, poznato je da je živeo raspusno, sa puno alkohola, droge i žena koje su se smenjivale. Bio je oženjen sa svojom dugogodišnjom devojkom Endži, imali su sina Zoija, koji je kasnije odabrao da se zove Džo. Međutim i Dejvid i njegova supruga imali su bezbroj afera dok su bili u braku i kako kažu njihovi prijatelji, nisu imali problem da ovim.

Međutim, u jednom momentu su se udaljili i kada se Bouvi zbog posla preselio u Njujork, brak se završio, a starateljstvo je pripalo Dejvidu, jer njegova supruga prema proceni suda, nije bila sposobna da se stara o detetu, zbog svoje psihičke nestabilnosti. 

Suočen sa karijerom koja je već gubila neki smisao i tok, daleko od Engleske gde je odrastao i sa maloletnim detetom o kojem je morao da se stara, Dejvid Bouvi bio je prisiljen da menja stil života. Droga, alkohol i dotadašnji stil života, za njega su sada bili luksuz za koji više nije imao kredit. 

Ovaj prelaz mogao bi se smatrati trećom fazom u njegovoj karijeri. Usledili su finansijski problemi, zbog malverzacija koje su napravili njegovi saradnici, izgubio je sve što je imao. 

U ovom slučaju morao je da pokrene karijeru sa mrtve tačke i povrati izgubljeno. 

Njegov singl "Young Americans" ubrzo je postao jedan od najprodavanijih, a dobio je i ponudu da igra u filmu "The man who fell to earth". Za vreme snimanja, prema ugovoru, zabranjeno mu je da koristi droge. 

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi / Izvor: Profimedia

U filmu je glumio vanzemaljca, a izabran je upravo zato što je tako i izgledao. U to vreme bio je veoma krhkog izgleda, mršav, sa izuzetno belom kožom i kosom u dve boje, riđom i plavom koje su se prelivale. 

Bouvi je u tuči još kao dečak dobio povredu oka, zbog čega je operisan i gotovo da nije video na to oko, ali mu se zenica prošilia od udarca, zbog čega je delovalo kao da su mu oči različitih boja, jedno zeleno i jedno braon. To je znato doprinelo njegovom imidžu, što je i sam nekoliko puta isticao.

Čini se da šta god da je radio, imao je uspeh, međutim nije bilo tako, pored brodoloma koje je prošao na privatnom često se susretao sa problemima i promašajima na profesionalnom nivou.

U jesen 1984 godine izašao je album "Tonight", koji je dobro prošao na blagajnama, ali su kritičari ovaj album opisali kao "kreativni bankrot". 

- Svaki put kada sam želeo da udovoljim publici, nije se dobro završilo. Ja sam navikao da budem tvrdoglav i opskuran i samo tako mogu dobro da se zabavim i uživam, ali i da uradim pravu stvar u profesionalnom smislu - rekao je jednom prilikom. 

Međutim, ovo Bouviju nije bila najveća briga u tom mometnu, jer mu je javljeno da mu je brat, Teri Berns, koji se godinama lečio od šizofrenije, izvršio samoubistvo. Nikada nije govoroio o ovoj porodičnoj tragediji, a oni koji ga poznaju, kažu, da je ovo za njega bio najveći udarac u životu. 

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi / Izvor: Profimedia

Zatim su tokom osamdesetih usledila još dva filma, koja nisu imala uspeh na blagajnama "Absolute beginners" i "Labyrinth" gde je Bouvi igrao kralja goblina, a mnoge generacije pamte ga upravo po ovoj ulozi. 

Nakon ovoga usledila je turneja po Americi 1986. godine, koja je ličila na neku vrstu predstave u Las Vegasu, što je naišlo na kritku publike koja je očekivalan rokenrol koncert, a Bouvi je jednom prilikom izjavio da ga je ovo potpuno iscrpelo i da više nikada nije pokušavao da udovolji ukusu šire publike. 

Novi album 1988. godine "Teen machine" označio je Bouvijev uspešan povratak na scenu. 

Prvatni život Bouvija u toku osamdesetih kao da je mirovao i ništa specijalno se nije dešavalo, sem nekoliko prolaznih veza. Ono što je uzdrmalo javnost su tvrdnje da je Bouvi biseksualan, što je uvek negirao. 

Gajio je velike simpatije prema pevačici Tini Tarner, ali su nakon kratke afere, ostali dobri prijatelji do kraja. Baš u tom periodu kada je tragao za emotivnom stabilnošću, ukazala mu se dobra prilika koju je iskoristio. 

Dejvid Bouvi
Dejvid Bouvi / Izvor: Profimedia

Bouvi je 1990. godine upoznao manekenku Iman, sa kojom je ostao do kraja života, a u ovom braku dobio je ćerku.

- On je tvrdio da je odmah znao da sam prava, meni je trebalo možda sedam dana. Posle šest meseci me zaprosio u Parizu uz romantičnu večeru i sveće. Ljudi ne očekuju ovakve stvari od njega, ali on je zaista jedan pravi gospodin. Uspeo je da učini da mi zaigra srce, tako da je on pravi za mene zauvek - izjavila je Iman jednom prilikom.

Iman, Dejvid Bouvi
Iman, Dejvid Bouvi / Izvor: Profimedia

Godine koje su nakon ovoga usledile bile su ispunjene tako reći porodičnom harmonijom koji je imao sa Iman, a i profesionalna karijera protekla je bez velikih trzavica i čini se da mu je zrelost donela stabilnost koja je uticala na svaki aspekt njegovog života, pa i profesionalni. 

- Jedna kap alkohola za mene sada bi bila kobna, ne smem ni čašu vina, za mene bi to bio "poljubac smrti". Toliko sam srećan u porodičnom životu i sa prijateljima, nikada ne bih uradio nešto da to ugrozim. Ponosan sam na sebe jer sam uspeo da život ponovo od nule izgradim, bezbroj puta - rekao je u jednom intervjuu 1999. godine.

- Sa godinama sam naučio da što manje sebi postavljam pitanje "Ko sam ja?", mnogo sam srećniji. Više sebi nikada ne postavljam to pitanje, tako da apsolutno nemam predstavu o tome. Ne kreiram više komplekse i konflikte u glavi. Svaki takav obrazac ponašanja, kod mene vodi u zavisnost, a zatim u kompletni haos. Da je sada isti put ispred mene, da treba da se borim na muzičkoj sceni, ne bih ponovo prolazio kroz sve, nema šanse - rekao je Bouvi tom prilikom. 

Svako ko je pogledao neki njegov intervju iz mladosti i kasnije kada je već bio zreo u profesionalnom smislu, ali i po životnom iskustvu, primetiće ogromnu razliku i evoluciju u njegovom javnom nastupu, komunikaciji sa predstavnicima medija, ali i pogledima na život i ljude. 

Bouvi je preminuo 2016. godine u 69. godini, bolovao je od raka jetre. Predpostavka lekara je da je Bouvijeva bolest usledila zbog prilično raspusnog života u mladosti. Pevač je sedamdesetih praktično živeo na kokainu, koji je bio njegova hrana, a imao je problem sa alkoholom dok nije upoznao Iman. Pored svega navedenog bio je i aktivan pušač.