Utorak 19. mar 2024.
Flobian

Doktorka otkriva: Zbog čega su ŽENE podložnije NADUTOSTI, GASOVIMA I GRČEVIMA i kako to da rešite?

doc. dr Snežana Lukić, Foto: Promo
Poznat vam je neprijatan osećaj stalne ili povremene nadutosti često praćene gasovima, bolom, pa čak i grčevima i poremećajima u ritmu pražnjenja stolice? Ukoliko je odgovor potvrdan, verovatno patite od nervoznih creva.

Jedan od najučestalijih funkcionalnih poremećaja sistema za varenje  — sindrom nervoznih creva, poznat i kao iritabilnog kolona (IBS). Procenjuje se da u razvijenim zemljama pogađa od 15 do 20% odraslog stanovništva. Smatra se da je u našoj zemlji učestalost još veća, pa najveći broj pacijenata koji dolaze u gastroenterološke ambulante pati najčešće upravo od sindroma nervoznih creva. Statistika nas takođe upozorava da od ovog poremećaja mnogo češće pate žene, čak dva puta češće nego muškarci. O tegobama koje prate nervozu creva i o tome da li je i na koji način moguće pomoći ovim osobama, razgovaramo sa doc. dr Snežanom Lukić, subspecijalistom gastroenterologije i šefom Kabineta za funkcionalnu dijagnostiku, Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju, Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije. 

Zašto su kod žena tegobe izraženije?

Prateći iskustva iz prakse i rezultate mnogih studija, utvrđeno je da IBS svakako mnogo češće pogađa žene. Najnoviji naučni radovi upućuju i na to da su tegobe koje izaziva sindrom nervoznih creva mnogo izraženije, teže i ozbiljnije kod žena u postmenopauzi, dakle, kod žena starijih od 45 godina, kod kojih najmanje godinu dana izostaje menstrualni ciklus.

Svakako, ozbiljnost i učestalost tegoba može varirati i tokom trudnoće, kao i u različitim fazama menstrualnog ciklusa, a najznačajniju ulogu u svim ovim procesima ima estrogen, koji može uticati na brojne funkcije povezane sa probavom. Značaj estrogena ogleda se i u uticaju na lučenje drugih hormona značajnih za normalno funkcionisanje crevnog sistema, recimo — serotonina, koji može uticati čak i na sastav crevne mikrobiote. 

Koje bi to bile glavne tegobe koje se javljaju kod žena?  Što se konkretnih tegoba tiče, za razliku od muškaraca, koji pretežno pate od naizmenične pojave zatvora i proliva, žene najčešće imaju zatvor, nadimanje trbuha i gasove, osećaj nepotpuno ispražnjenog creva i punoće u trbuhu. Međutim, uticaj je širi i često je praćen depresijom i anksioznošću, kao i pojavom bolnih seksualnih odnosa. Naravno, sve ove specifične tegobe značajno utiču na smanjenje mogućnosti za normalno, svakodnevno funkcionisanje i time i na smanjenje ukupnog kvaliteta života. 

Flobian
Foto: Promo

Koji su najčešći okidači za pojavu tegoba? Smatra se da to može biti intolerancija na određene namirnice ili njihove komponente. To su, pre svega, namirnice koje sadrže gluten i laktozu, kao i namirnice bogate ugljenim hidratima. To može biti i skorašnja crevna infekcija i preterana izloženost stresu, recimo. Naš crevni sistem je čitavom dužinom prožet sa više od 100 miliona nervnih ćelija strukture slične ćelijama mozga, pa su nervni transmiteri koji postoje u mozgu prisutni i u organima za varenje. Zbog toga se tegobe po pravilu ispoljavaju ili pogoršavaju za vreme ili nakon perioda stresa i pojačane emocionalne napetosti.

Šta savetujete pacijentima? Prvenstveno je potrebno promeniti ishranu i loše životne navike uz primenu određenih proizvoda. Jedno od najdelotvornijih rešenja u tom smislu je dugotrajna primena Lactobacillus plantarum 299v. Zaključeno je i klinički dokazano da Lactobacillus plantarum 299v, kod čak 95% pacijenata, pomaže kod nadimanja i gasova. 

Važno je napomenuti, na kraju, da se pacijenti koji primete nagli gubitak težine, veliki broj stolica,  krvarenje iz debelog creva, anemiju, neobjašnjivo povraćanje, poteškoće sa gutanjem i stalni bol koji se ne ublažava propisanom terapijom za IBS, obavezno jave svom izabranom lekaru.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd