Četvrtak 07. dec 2023.
Jasmina Topalović

Iskorak iz prodaje u svet barista: Jasmina Topalović na takmičenju „Strauss – Master of Coffee“

Foto: Promo
Jasmina Topalović je pravi primer zaposlene mame, koja je, uz iskreni osmeh, bez odustajanja, ambiciozno iskoračila u novi izazov.

Jedna mama dve devojčice i supruga jednog Nikole, iz Kragujevca, čiji je dnevni raspored poprilično popunjen balansiranjem između radnih i porodičnih obaveza, hrabro je odlučila da se izmesti iz svoje svakodnevnice Sales Representative-a i da se oproba u nečem sasvim novom - na poziciji takmičara bariste, koji će predstavljati svoju kompaniju Strauss Adriatic na globalnom takmičenju barista koje će ove godine biti održano on line, 9. novembra 2021. godine, baš na njen 36. rođendan!

Organizovano i marljivo, na svom poslu vodi računa o tokovima prodaje brendova kompanije, pravi strategije i planove brinući o svim procesima koji dovode do toga da svaki kutak prodavnica bude uvek snabdeven proizvodima za verne kupce, ne zaboravljajući na obavezan razgovor sa potrošačima, ali je odlučila da se oproba i u novoj ulozi i tako dokaže svoju strast prema kafi, ali i posvećenost kompaniji u kojoj radi već sedam godina.

Jasmina Topalović
Foto: Promo

Prava zaljubljenica u svoj posao, Jasmina je dobro upoznata sa svojim proizvodima i aparatima koji će joj pomoći da napravi najbolji espresso napitak. Motivisano i odvažno, za predstavljanje svoje ekspertize koristiće Beanz, espresso kafu koja je pravi spoj egzotičnih, slatkih ukusa sa dalekih plantaža širom sveta, premium proizvod dostupan svim ljubiteljima jedinstvenih aroma kod nas. 

U saradnji sa svojim mentorom, iskusnim majstorom Davidom Nisićem, espresso specijalistom i trenerom u Strauss akademiji za bariste, Jasmina je izabrala BeanZ arabiku Luis Alberto koja je stigla od farmera iz brazilske prašume, na čijoj se specifičnoj teritoriji već dvesta godina gaji ovo zrno kafe jedinstvenog porekla zvano „žuti burbon“, zbog svoje boje.  U svako zrno je utkana ljubav farmera prema kafi, farmi i zemlji iz koje dolazi. Luis Alberto ulaže svoje srce i dušu kako bi svaka šoljica kafe koju napravite bila posebna. A to je ono što BeanZ i ovu 100% arabiku čini autentičnim. Raste na 1000 i više metara nadmorske visine, a lokalno uzgajano zrno arome tamne čokolade i slatkoće karamele, sa oraštastim notama pečenih badema, Jasmina će iskoristiti za espresso napitke čiju pripremu će demonstrirati. 

David Nisic
Foto: Promo

 Komisija i ostatak takmičara, koje će Jasmina svojim umećem sasvim sigurno očarati, imaće priliku da vide kako se pravi hladni napitak zvani „Tropski kapetan“ koji kroz gutljaje podseća na egzotiku ostrva, palme i pesak.

Ključ procesa pravljenja je u talentovanim prstima i vežbi bariste ali kada se kvalitetna espresso kafa, koja je 100% arabika, umeša sa napitkom bejlis, šlagom, mešavinom ruma i svežeg ananasa, na pravi, spretan način, servira se nešto sasvim posebno. Mala čaša za šampanjac, ukrašena tamnom čokoladom i mrvicama bele čokolade, puni se prethodno navedenom mešavinom namirnica koje su prošle kroz šejker, uz led. Jasmina je sa punim fokusom posvećena treningu, kako bi svoje napitke koji zahtevaju pažnju i veštinu pripremila tako da svi požele odmah da ih probaju.
Pošto propozicije takmičenja nalažu da se pored hladnog pravi i topli napitak, Jasmina se, u dogovoru sa Davidom, opredelila za „Krem od malina“. Malina je omiljeno Jasminino voće i u ovaj napitak je utkana sva ljubav prema Srbiji i kafi.

Sos od malina se nanosi na celu unutrašnjost čaše sa duplim zidom a potom se u istoj čaši pravi dupli espresso. Šlag sa mlekom i Kahlua likerom od kafe prelivaju se preko espressa, sve se pospe tamnim šećerom koji se karamelizuje, ukrasi se malinama i voilà, toplo dezertno piće je spremno za degustaciju! 

Pravila ovogodišnjeg takmičenja su specifična jer je događaj online. Napici koji treba da budu kreativni, zanimljivi i jedinstveni biće predstavljen kratkim filmom. Na dan takmičenja, Jasmina i ostali takmičari će se putem video linka uključiti u događaj i prezentovati unapred pripremljeni napitak i sastojke koje su koristili. Sudije će ih probati pripremljene na osnovu recepata i na kraju sledi proglašenje pobednika. Biće ovo neobično i izazovno iskustvo, jer prvi put nema publike, ali smo sasvim sigurni da će se Jasmina odlično snaći!

Svi zaposleni kompanije Strauss Adriatic, iskreni su poznavaoci i ljubitelji kafa sa kojima rade, i svake godine se takmiče u umetničkoj kategoriji, pripremajući tople i hladne espresso napitke koji predstavljaju savršeni balans ukusa visokog kvaliteta, u kombinaciji sa pravom umetnošću dekora. To će ove godine biti i Jasminin zadatak, a očekivanja su zaista velika, s obzirom na to da su prethodnih godina baristi Strauss Adriatic-a bili više nego uspešni, ostvarivši brojne nagrade i sjajne rezultate.

Držimo joj palčeve i uzbudljivo čekamo utiske i detalje ovog iskustva koje je očekuje a za koje se srčano i priprema. Želimo da joj ovo bude rođendan koji će zauvek pamtiti. Srećno!

Jasmina i David
Foto: Promo
Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd