Skip to main content
Mila Jovović

IMA SRPSKO POREKLO: Glumica ima svetsku slavu, a ne zaboravlja svoje korene - Napraviću film o istoriji moje PORODICE

Foto: Instagram/millajovovich
Nesvakidašnja priča lepotice Mile.

Američka glumica, muzičarka i foto model Mila Jovović, rođena je 17. decembra, 1975. godine u Kijevu, prestonici Ukrajine.

Otac joj je srpski doktor Bogdan Jovović, a majka ruska glumica Galina Loginova Jovović. Porodica se preselila u London, a 1981. u Sakramento u Kaliforniji kada je Mila imala samo pet godina. Sedam meseci kasnije nastanili su se u Los Anđelesu.

Jovovići vode poreklo iz Crne Gore i imaju vrlo burnu istoriju. Njen pradeda Bogić Camić Jovović bio je barjaktar iz plemena Vasojevića i gardijski oficir kralja Nikole I Petrovića. Mila je svoje ime dobila upravo po njegovoj ženi Milici. Njen deda Bogdan Jovović bio je komandant vojnog područja Priština, a kasnije je bio vojni finansijski inspektor u vojnim područjima Skoplje i Sarajevo, gde je otkrio veliku proneveru zlata.

Kažnjen je jer je odbio da optuži svog prijatelja za taj zločin. Kasnije, komunistička vlada Jugoslavije ga je utamničila na Goli otok. Bojeći se da će ponovo biti uhapšen, pobegao je u Albaniju a potom je prešao u Sovjetski Savez, u Kijev.

Milin otac, Bogdan Jovović, se potom pridružio njenom dedi u Kijevu, gde su on i sestra diplomirali medicinu.

Ovakva istorija o njenoj "revolucionarnoj porodici" danas je, kako kaže, iznova inspiriše i podstiče na mnoge stvari, te je uvek rado prepričava.

- Tata je mislio da od zdravstenog osiguranja može da napravi veliki biznis, pa je 1994. godine zaglavio u zatvoru, gde je ostao punih pet godina. Veoma smo bliski, posebno od kako sam dobila prvo dete. On živi u Las Vegasu i kad god može dolazi da nas obiđe. Od mame sam nasledila radoznalost, ljubav prema književnosti i umetnosti i definitivno da dobro razmislim pre nego što nešto odlučim. Od tate sam dobila impulsivnu stranu, neustrašivost, spremnost da ponekad uđem u rizik. Ipak sam ja potomak jedne prilično revolucionarne porodice. Verovatno sam jedini član familije Jovović koji nije bio u zatvoru. Moj deda je, a mislim i njegova braća, bio zatočenik na Golom otoku. Ta priča o tom ostrvu, fascinira me! Zato želim da sa rođakom Mirkom, koji je reditelj, snimim film o Golom otoku. Skoro sam skapirala pravo značenje tog imena, u smislu – ogoljeno ostrvo. Još više me onda interesuje ta tema. Za Amerikance bi to bilo jako zanimljivo. Volela bih da napravim film o divljoj, nasilnoj, dramatičnoj istoriji moje porodice. Nismo mogli da je izbegnemo, čak i da smo hteli - ispričala je ona jednom prilikom.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd