Skip to main content
koferi

MODNA PRIČA LUJ VITON : Počeli su sa koferima, a danas njihove torbe svi žele u svojoj kolekciji!

Foto: Profimedia
Neuništiv.

Ova modna priča počinje davne 1854. godine, kada je Francuz Luj Viton osnovao svoju firmu u Parizu i počeo da pravi kofere, kakve niko drugi nije - kvalitetne, vodootporne, gotovo neuništive.

ISPLANIRAJTE ODMOR DO KRAJA MARTA: Atinska rivijera i Lutraki s popustom od 5 POSTO! (FOTO)

Prvi logo pojavio se na koferu 1896, a vrlo brzo to je postao znak luksuza. Popularne glumice tog vremena su se utrkivale koja će prva kupiti nove modele, a često su "Luj Viton" koferi bili na naslovnim stranicama "Voga".

Ove stvari NISTE ZNALI o čuvenom dizajneru: Tom Ford OBOŽAVA krofne i NE PODNOSI mobilni telefon

I tako je ostalo do danas.

Čuveni logo je prvi put redizajniran 1997. godine, kada je kreativni direktor ove modne kuće postao Mark Džejkobsa, a menekenke poput Kejt Mos i Naomi Kembel su angažovane da ga promovišu. Tako su nove LV torbe i koferi postale senzacija pop kulture.

Sledeći redizajn se desio 2003. godine, a zaslužan je bio japanski umetnik Takaši Murakami, koji je uneo boje u do tada "strog" jednobojni logo.

Takođe, 2004. logo dobija čuvene višnjice, kao i detalje od džinsa, a to sve kako bi njihovi proizvodi postali zanimljivi i tinejdžerima.

Vremenom se monogram sa tašni i kofera preselio i na "Luj Viton" garderobu, šešire, obuću, kišobrane…

Budite DAMA uvek i svuda: Na ženi od stila OVO nikada nećete videti!

Čuveni logo nije samo predmet želja mnogih pomodara, već i inspiracija umetnika širom sveta.

Ričard Prinse se slovima LV "igrao" 2008. godine – dadao im je jarke boje i utisnuo ih na izbledelo platno. Silvi Fluri je 2001. napravio bronzanu skulpturu "Luj Viton" torbe, a Murakami je ugradio monograme u svoje pop radove.

Eskeperimentisalo se i sa upotrebom monograma, pa se tako našao u ulozi štikle na čizmicama koje su predstavljene na reviji u Parizu 2104, a kao "rupice" na kožnoj haljini LV logo smo videli u kolekciji za proleće 2015. godine.

ŠIK FRIZURA: Najjednostavniji i najjeftiniji dodatak za kosu ovog proleća je pravi hit!

Za 160. godišnjicu osnivanja "Luj Viton" je angažovao nekoliko najpopularnijih dizajnera da urade svoje viđenje monograma, ali i modela torbi. Tako je Lagerfeld, na primer, napravio LV bokserske rukavice!

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Snow
0 Beograd