clear sky
14°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ČAROBNI PRAZNIČNI MEDENJACI: Prave se za 10 minuta, a mogu stajati i do MESEC DANA!

14.12.2021. 17:44
Piše:
Srbija Danas
medenjaci
medenjaci / Izvor: Shutterstock

Možete ih pripremati i sa vašim najmlađim članovima porodice, ukusno je i zabavno!

Zimske čarolije i praznici su definitivno najlepše doba godine, koje provodimo u toplim domovima uz naše najmilije.

Međutim, kakva bi to praznična atmosfera bila da nema bogatih trpeza i čarobnih slatkiša koji se prave isključivo u prazničnim mesecima.

Budite uvek s*ks bomba: Ovo je provereni recept za neverovatan vrhunac

Budite uvek s*ks bomba: Ovo je provereni recept za neverovatan vrhunac

HITNA INTERVENCIJA! Evo kako pomoći osobi koja ima SRČANI UDAR, simptomi mogu izostati, BUDITE PAŽLJIVI

HITNA INTERVENCIJA! Evo kako pomoći osobi koja ima SRČANI UDAR, simptomi mogu izostati, BUDITE PAŽLJIVI

HITAN ALARM! Ukoliko držite ovu stvar u kupatilu, ODMAH JE IZBACITE NAPOLJE, leglo je bakterija i zaraze!

HITAN ALARM! Ukoliko držite ovu stvar u kupatilu, ODMAH JE IZBACITE NAPOLJE, leglo je bakterija i zaraze!

Medenjaci su jedan od najpopularnijih božićnih kolačića, a mi vam donosimo najjednostavniji recept uz pomoć kojeg će sigurno ispasti savršeno.

medenjaci
medenjaci / Izvor: Shutterstock

SASTOJCI ZA MEDENJAKE:

- 150 gr maslaca
- 150 gr meda
- 350 gr glatkog brašna (TIP 400)
- 100 gr mlevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
- 2 manja ili 1 veliko jaje
- 1 čajna kašičica sode bikarbone
- začini po želji (cimet, đumbir…)

PRIPREMA:

1. Stavite brašno u veću posudu, dodajte sodu i orahe pa dobro promešajte. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac isecite na tanje listiće stavite u brašno pa ga smrvite prstima.

2. U smesu brašna i maslaca ubacite prethodno razmućeno jaje i opet malo promešajte. Dodajte med pa rukama umesite testo koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na sat vremena.

3. Nakon hlađenja izvadite testo. Kašičicom željene veličine zagrabite smesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku kašiku, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Takože, možete koristiti i modlice za oblikovanje kolača.

medenjaci
medenjaci / Izvor: Shutterstock

Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tokom pečenja naduti zahvaljujući sodi bikarboni.

4. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 10 minuta ili dok ne primetite da je ivica na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnuće se nakon pečenja.

GLAZURA ZA UKRAŠAVANJE MEDENJAKA

Medenjake možete ukrasiti klasičnom belom glazurom, za koju će vam trebati:

- 100 gr šećera u prahu
- 3 velike kašike limunovog soka

Pomešajte šećer i limunov sok. Glazura ne sme biti previše gusta, ali ne sme se ni razlivati. Testirajte gustoću glazure tako što ćete je zagrabiti kašičicom i pustiti da pada s nje. Ako prebrzo pada i primetite da je previše tečna, dodajte u nju još malo šećera, a ako je previše gusta i teško se odvaja od kašičice, razredite je s malo limunovog soka.

Glazuru možete staviti u vrećicu za ukrašavanje, a ako je nemate, koristite običnu plastičnu kesu za zamrzavanje. Stisnite svu glazuru u jedan ugao vrećice, a potom makazama pažljivo odstranite minijaturni komadić na ivici. Rupica mora biti malena kako bi glazura koja će izaći iz nje bila tanka.

SAVET:

1. Medenjake ne morate oblikovati u kuglice. Testo pre hlađenja možete malo stanjiti rukama, a nakon hlađenja tanko razvaljati pa kalupima po želji napraviti razne oblike. Ako vam se čini da je testo nakon hlađenja previše tvrdo za valjanje, pustite ga da malo odstoji na sobnoj temperaturi pa onda počnite s valjanjem.

medenjaci
medenjaci / Izvor: Shutterstock

2. U medenjake možete dodati 2-3 kašičice kakaa, pa će oni zahvaljujući tome poprimiti i lepu čokoladnu boju i imati bogatiji ukus.

3. Medenjaci imaju poprilično dug rok trajanja. U metalnoj kutiji izdržaće i mesec dana, a ako im želite vratiti malo svežine, u kutiju povremeno ubacite komadić jabuke.