Sreda 21. feb 2024.
Tosamja.media

OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU: Osoba koja radi OVO pokušava da vas obmane i manipuliše!

Foto: Shutterstock
Važno je naučiti razliku: da li je cilj da vas neko motiviše da uradite nešto što bi trebalo ili da manipuliše vama da biste uradili nešto što ta osoba želi, a vama ne odgovara

Manipulacija ima svoj normalan i patološki oblik. Normalna manipulacija je ono što svakodnevno radi većina ljudi, naime, druge ljude često vidimo kao pomoćnike u ostvarivanju nekih naših potreba.

Ljubazno se obratiti šalterskoj službenici, medicinskoj sestri, trgovcu artikla koji želite da kupite… Učiniti to lepom intonacijom u govoru, pohvalama, komplimentima (jer svaka reč može biti potencijalna manipulacija). Na taj način pokušavamo da ih pridobijemo za sebe u realizaciji naših želja.

U ovakvom obliku, manipulacija predstavlja određenu SOCIJALNU VEŠTINU koja je neophodna da bismo uspešno ostvarili ono što hoćemo. Takva manipulacija ne mora nužno biti štetna za druge ljude, a nama je od koristi. Nije štetna, jer nije usmerena na njihovo povređivanje i sprečavanje da oni zadovolje svoje potrebe, naprotiv, može voditi i zadovoljenju nekih njihovih potreba (da se osete korisno, moćno i poželjno).

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd