light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Sutra je BADNJI DAN - Ne započinjite svađu i nemojte ništa pozajmljivati, a evo šta još obavezno treba ISPOŠTOVATI

05.01.2024. 10:31
Piše:
Srbija Danas
Božić
Božić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Shutterstock

Kada je reč o Badnjem danu, običaj je da se uveče, nakon unošenja badnjaka, porodica okupi za trpezom, pomole se Bogu, čestitaju jedni drugima Badnje veče i sednu za trpezu. Večera je obavezno posna, a najčešće se priprema prebranac, a uz to se postavlja kiseli kupus, salata, turšija, suve šljive, smokve, jabuke, bademi, lešnici, orasi...

Dan uoči Božića, 6. januara po novom, a 24. decembra po starom kalendaru, zove se Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se toga dana seče badnjak i unosi u kuću.

Badnjak predstavlja ono drvo koje su pastiri doneli i koje je pravedni Josif založio u hladnoj pećini kada se Hristos rodio. Sa ovim danom počinje Božićno slavlje. Ujutru rano, već u zoru, pucanjem iz pušaka i prangija obljavljuje se odlazak u šumu po banjak. 

Žene u kući mese božićne kolače, torte i pripemaju trpezu za Božić.

Ovo su CENE BADNJAKA na ulicama! Evo za koliko možete nabaviti ŽITO u saksiji i ostale aranžmaneBožić

Ovo su CENE BADNJAKA na ulicama! Evo za koliko možete nabaviti ŽITO u saksiji i ostale aranžmane

DANAS JE TUCINDAN - Domaćice, pospremite kuću, valja se, a evo šta je strogo ZABRANJENO raditibadnjak

DANAS JE TUCINDAN - Domaćice, pospremite kuću, valja se, a evo šta je strogo ZABRANJENO raditi

Kada je reč o Badnjem danu, običaj je da se uveče, nakon unošenja badnjaka, porodica okupi za trpezom, pomole se Bogu, čestitaju jedni drugima Badnje veče i sednu za trpezu. Večera je obavezno posna, a najčešće se priprema prebranac, a uz to se postavlja kiseli kupus, salata, turšija, suve šljive, smokve, jabuke, bademi, lešnici, orasi...

U Srbiji postoji mnoštvo verovanja i običaja koji se tiču Badnjeg dana, ali izdvojićemo tri najrasprostranjenija.

hrana
hrana / Izvor: Shutterstock

Na primer, veruje se da na Badnji dan ništa ne treba da se pozajmljuje iz kuće, a ukoliko ste ranije nekome nešto pozajmili, trebalo bi da to vratite nazad jer se smatra da ne valja da ono što pripada kući bude van nje na ovaj dan.

Na Badnje veče se krcaju orasi, kako bi se videlo kakve će ko biti sreće tokom godine. Svaki ukućanin razbije orah, a ako je jezgro oraha zdravo i jedro, biće dobra godina onome ko ga je krcao. Ako ne, veruje se da neće imati sreće te godine, kao i da neće biti baš dobrog zdravlja.

Rasprostranjeno je verovanje da se na Badnji dan, kao i na Božić, ni sa kim ne valja svađati jer se smatra da će onaj ko to radi cele godine neće imati sreće.