clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OVO PIĆE SVI VOLIMO, A OKIDAČ JE ZA GLAVOBOLJU: Ako patite od MIGRENE ovo morate da znate

21.02.2023. 12:02
Piše:
Promo
vino
vino / Izvor: Shutterstock

Verovatno ste i sami nakon konzumacije nekih vina osetili glavobolju.

Fenomen nije lako objasniti, pa sam pregledom literature pokušao da pronađem sve razloge, kao i načine kako da je se rešimo. Ispostavilo se da ima mnogo faktora koji dovode do glavobolje, ali i da isto tako možemo da iskoristimo dosta stvari da bismo sprečili glavobolju.

Razlozi – zašto vino izaziva glavobolju?

Postoji nekoliko potencijalnih razloga:

1. Histamin

Vino sadrži histamin, prirodno jedinjenje koje može izazvati glavobolju kod nekih ljudi. On se proizvodi tokom procesa fermentacije, kada kvasac razgrađuje amino-kiselinu histidin, koja je prisutna u grožđu. Prisutan je u većim količinama u crnom nego u belom vinu. U vinu, nivo histamina može da varira, u zavisnosti od različitih faktora, uključujući vrstu grožđa, proces fermentacije i proces starenja. Neki ljudi mogu biti osetljiviji na histamin u vinu od drugih, i mogu imati simptome čak i nakon konzumiranja samo male količine vina.

Oni koji su osetljivi na histamin ili imaju netoleranciju na histamin, treba da izbegnu i ograniče konzumaciju vina, ali i druge hrane koja sadrži visok nivo histamina. Jako je važno da se ograniči i hrana, posebno ona koja se konzumira sa vinom, kao na primer sirevi ili zimi kiseli kupus, jer oni takođe sadrže histamin.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media