Subota 02. dec 2023.
Pravoslavni praznik

Majke, SUTRA OBAVEZNO URADITE OVO za svoje ćerke - Verovanja vezana za praznik Ljubav, Vera i Nada!

Foto: Youtube printscreen/ SPC, Shutterstock
Pravoslavci poštuju ove običaje i verovanja.

Tridesetog septembra Pravoslavna crkva slavi praznik velikomučenica Ljubavi, Vere, Nade i majke im Sofije, koje su bile hrišćanske svetiteljke i mučenice iz 2. veka. Sutrašnji praznik je posvećen ženama i njihovoj deci, prevashodno ćerkama. Veruje se da devojčice danas treba obradovati nekim poklonom, ma koliko on sitan bio. Poklon može biti i suštinski, nematerijalni - bar danas im posvetite punu pažnju i pokažite koliko ih volite.

Premda nije obeležen crvenim slovom u crkvenom kalendaru, ovaj praznik pažljivo se obeležava kod pravoslavnih vernika. Ovaj praznik naročito je zanimljiv vernicima s obzirom da one predstavljaju sve pozitivne vrline na kojima počiva čitavo hrišćanstvo i kulturni sistem. Imena devojčica - Ljubav, Vera i Nada - postala simbol života svakog hrišćanina. U srpskom narodu smatra se da se na današnji dan treba posebno uzdržati od zlih misli i dela i posvetiti se ljubavi prema bližnjem i prema Bogu.

Pravoslavni praznik
Pravoslavni praznik
Foto: Youtube printscreen/SPC, Shutterstock

Sofija (grčka reč za Mudrost) je bila udovica i sama je u Rimu podizala svoje ćerke koje su imale Vera 12, Nada 10 i Ljubav 9 godina.

Kada su u vreme cara Hadrijana počela hapšenja hrišćana, Sofija je sa ćerkama zarobljena i izvedena pred cara. Nakon što su odbile da se odreknu svoje vere i prinesu žrtve boginji Artemidi, Hadrijan je naredio mučenje Sofijinih ćerki iako je reč bila tek o devojčicama. Tako su sve i nastradale. Majka je uzela njihova tela i sahranila ih van grada. Nakon tri dana i tri noći molitvi na njihovom grobu i sama je umrla 137. godine.

majka i dete
majka i dete
Foto: Profimedia

Preživele su strašne patnje zbog svoje vere, zato se uspomena na njih neguje i danas. Na njihov praznik se govori o ljubavi - najvećem poklonu od svih. Pravoslavlje podseća da su pravi postupci ljubavi praštanje i milosrđe. Ipak, običaj je da svaka majka koja ima ćerku kupi neku sitnicu na poklon za ovaj dan ili makar posveti što više vremena svojoj mezimici.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd