clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Kuvari otkrili: SVAKA VRSTA LUKA SE SEČE I DINSTA drugačije, evo kako!

03.02.2021. 17:02
Piše:
Srbija Danas
luk
luk / Izvor: Profimedia
Kuvari su podelili i nekoliko uputstva za dinstanje.

Onima koji nisu vešti u kuhinji verovatno je svaki luk isti i ne primećuju neku veliku razliku u jelu kada ga dodaju, ali kuvari su nedavno otkrili da bi tom sastojku trebali pridavati više pažnje.

Nije svejedno koju vrstu dodajete u koje jelo, kako je seckate, ni dinstate, kažu i otkrivaju sve trikove kod pripreme ovog, u mnogim jelima, omiljenog sastojka za dodavanje posebne arome.

Brzo i jednostavno: Ovo su najbolje ideje za ZDRAV I UKUSAN DORUČAK! (RECEPTI)

Brzo i jednostavno: Ovo su najbolje ideje za ZDRAV I UKUSAN DORUČAK! (RECEPTI)

Žena otkrila jednostavan trik: OČISTI ŠPORET BEZ RIBANJA i vrati mu stari sjaj

Žena otkrila jednostavan trik: OČISTI ŠPORET BEZ RIBANJA i vrati mu stari sjaj

DOMAĆI SIRUP OD BELOG LUKA pobeđuje i najjače infekcije - Sastojke sigurno imaš kod kuće (RECEPT)

DOMAĆI SIRUP OD BELOG LUKA pobeđuje i najjače infekcije - Sastojke sigurno imaš kod kuće (RECEPT)

Ljubičasti luk - nije baš dobar za kuvanje, bolji ukus imaće ako ga dodate u hamburger ili sendvič, kao dodatak mesu koje pripremate na roštilju ili u salati. Ima znatno manje šećera od crnog luka i pun je antioksidansa koji smanjuju rizik oboljenja od raka. Kuvari kažu da ga sečete na kolutove i da svaki kolut potom razdvojite prstima.

luk
luk / Izvor: Profimedia

Slatki luk - razlika između ovog i crnog luka u izgledu je gotovo neprimetna, kod slatkog je kora malo više narančasta. Ima puno blaži ukus od ostalih vrsta, pa je najbolji izbor ako želite jesti sirovi luk uz, recimo, ćevape, a možete ga koristiti i za umak od paradajza jer sadrži dosta vode. Trebalo bi ga seći na trakice.

Crni luk - najčešće korišćena vrsta kod kuvanja, ima najjači ukus od svih i odličan je izbor kada trebate karamelizirati luk za neko jelo jer sadrži dosta šećera. Režite ga na sitne kockice.

Beli luk - najbolji izbor za meksička jela i salate, ali i kao dodatak na pici jer je najhrskaviji od svih vrsta, ali i najzdraviji jer ima protivupalna svojstva. Reže se na trakice.

Mladi luk - iako ga je najbolje jesti sirovog, može se koristiti i za kuvanje, i to zajedno sa zelenim delom. Obavezno se reže na kolutiće.

Kuvari su podelili i nekoliko uputstva za dinstanje. Prvo, režite luk tako da su otprilike svi komadići jednake debljine i veličine. Radite to ručno jer razne seckalice i blenderi ga u tren pretvore u kašu, a onda se nikako neće moći karamelizirati. Dinstajte na suncokretovom ili maslinovom ulju, a možete koristiti i mast. Luk dodajte u tiganj tek kad se dobro zagrejao, stavite na laganu jačinu i mešajte drvenom varjačom. 

luk
luk / Izvor: Profimedia

 

Piše:
Srbija Danas
03.02.2021. 17:02