overcast clouds
13°C
04.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

LEČI GLAVOBOLJU, NERVNI SISTEM, ČISTI CREVA! Šume su PUNE ove BILJKE, ZDRAVIJA je čak i od belog luka!

07.04.2021. 17:48
Piše:
Srbija Danas
sremuš
sremuš / Izvor: Foto: Youtube printscreen/snagabilja

Odlična za pripremu čorbi, salate, ali i lekovitih melema za detoksikaciju!

Sremuš je samonikla biljka koju možemo pronaći u šumi na početku proleća. Mnogi nisu upoznati sa time koliko je zapravo lekovita, bogata vitaminom C, mineralom, etarskim uljima, solima, karotinom, belančevinom i mastima. 

Veoma je moćna u detoksikaciji organizma i izbacivanju otrova nagomilanih u toku zime, ali i u jačanju imuniteta, čisti krv i creva. Jednako je dobra za pripremu salate, ali je možete ubaciti i u razna variva. 

Leči glavobolju, stimuliše nervni sistem. Bere se od marta do juna meseca u zavisnosti od uslova staništa i nadmorske visine. Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban i medvedima kada izađu iz zimskog sna kako bi pročistili svoj organizam.

Dajemo vam tri recepta za pripremu melema od sremuša. 

Tinktura od sremuša

Potrebno Vam je 250 grama lukovice sremuša i jedan litar komove rakije.

Nakon što sremuš dobro izgnječite u drvenoj posudi, usitnjene lukovice ubacite u staklenu flašu od 2 litra, a zatim prelijte litrom komove rakije. Flaša sa komovom rakijom i sremušom se ostavi na 2 nedelje na tamnom mestu, uz svakodnevno mućkanje i na sobnoj temperaturi.

Nakon 2 nedelje, potrebno je da procedite sremuš kroz gazu od 2 sloja u novu staklenu flašu i čuvate u frižideru.

Ovo ŽENE nikako NE SMEJU raditi na BLAGOVESTI, a EVO šta je POTREBNO ukoliko ŽELITE BEBU!

Ovo ŽENE nikako NE SMEJU raditi na BLAGOVESTI, a EVO šta je POTREBNO ukoliko ŽELITE BEBU!

SIMPTOMI BOLESNE JETRE! Počinje sa SVRABOM KOŽE I žutilom, ukoliko PRIMETIŠ ovo ODMAH se OBRATI LEKARU!

SIMPTOMI BOLESNE JETRE! Počinje sa SVRABOM KOŽE I žutilom, ukoliko PRIMETIŠ ovo ODMAH se OBRATI LEKARU!

Sremuš i maslinovo ulje

Operite sremuš i ostavite da se skroz osuši, a zatim ga iseckajte na sitno (možete ga samleti u blendru, ali nemojte skroz da ga ispasirate). Sremuš ubacite u teglu od 250 ml hladno ceđenog maslinovog ulja, a po elji dodajte himalajsku so. Možete koristiti ovu smesu kao dodatak kuvanim jelima ili kao preliv za salatu. Osim što je ukusna, imaćete savršenu dnevnu dozu vitamina C.

Med od sremuša

U blenderu oko 300g sremuša sameljite i dodajte u 1 kilogram meda. Med od sremuša konzumirajte dvenom kašikom jednom dnevno.

Napomena: Pre upotrebe prirodnih lekova od sremuša konsultujte se sa svojim lekarom!