Subota 09. dec 2023.
Trudnički stomak

Saznala DA je TRUDNA, pa se NAKON 45 SATI porodila - Simptome koje je imala pripisivala stresu

Foto: Profimedia/ilustracija
Mlada učiteljica iz Nebraske u SAD-u, neplanirano postala majka

Učiteljica Pejton Stover (23) porodila se svega dva dana pošto je saznala da je drugom stanju. Carskim rezom na svet je donela dečaka, a sve uz nevericu i suze jer čak dva dana ranije nije nista ni slutila. Da tog dana nije posetila lekara zbog onoga što joj se učinilo kao bezazlen problem, ova mlada žena i njena beba mogle su da završe fatalno.

Naime, Pejton nije ni pretpostavljala da je trudna; verovala je da je umor koji je mesecima osećala zapravo posledica stresa na poslu. Kad je primetila da joj otiču noge, otišla je kod lekara. Posle nekoliko rutinskih analiza, pa i testa na trudnoću, upućena je na ultrazvučni pregled, jer se posumnjalo na trudnoću.

- Doktorka je pogledala u ekran i rekla mi: “Definitivno si trudna” - priča Pejton.

trudnoća
Foto: Profimedia

S obzirom na to da su se kod nje javili problemi sa bubrezima i jetrom, zbog čega joj je život bio ugrožen, lekari su procenili da bi što pre trebalo da je porode. Dali su joj malo vremena da se pripremi i vrati u bolnicu. Pejton se porodila u toku noći, a zbog komplikovane zdravstvene situacije novopečena mama nije imala vremena ni da razmišlja o porođaju.

- Imala sam izuzetno visok krvni pritisak koji je mogao da izazove fatalne posledice. Da nisam otišla kod lekara, verovatno ne bih ni preživela vikend - rekla je učiteljica. Naime, naknadno je otkriveno da je buduća mama imala preeklampsiju, komplikaciju koja se javlja tokom trudnoće, a koja dovodi do visokog pritiska. Beba je rođena 10 nedelja pre termina i po dolasku na svet imao je svega 1,8 kilograma. Njegovi roditelji dočekali su ga s oduševljenjem.

- Želeli smo decu, ali nismo planirali da se okušamo u roditeljstvu u ovim godinama. To ipak ne umanjuje našu sreću što smo dobili prvo dete - kaže ponosni tata.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd