clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SPOJ NESPOJIVOG! Ovo je RECEPT za najslađi TURSKI SPECIJALITET, a evo koje MESO je njegov sastavni deo

23.11.2021. 20:45
Piše:
Srbija Danas
kolač
kolač / Izvor: Shutterstock

Ovo morate probati!

Država Turska je veoma poznata po svojim slatkim specijalitetima kao što su baklave, kavurme, tulumbe, halva i mnogi drugi.

Međutim, sam proces pravljenja ovih poslastica iziskuje miks najrazličitijih sastojaka. Na primer, verovali ili ne, u tradicionalne turske baklave se stavlja kajmak u kombinaciji sa pistaćima i orasima.

Jednostavno UKLONITE RĐU s metalnih predmeta: Samo namažite ova DVA SASTOJKA i oduševićete se

Jednostavno UKLONITE RĐU s metalnih predmeta: Samo namažite ova DVA SASTOJKA i oduševićete se

NUTRICIONISTA OTKRIVA: Ovaj ČAJ NAJBRŽE DELUJE, pomaže kod izbacivanja VIŠKA TEČNOSTI iz organizma

NUTRICIONISTA OTKRIVA: Ovaj ČAJ NAJBRŽE DELUJE, pomaže kod izbacivanja VIŠKA TEČNOSTI iz organizma

OBLOGA KOJA ČINI ČUDA: Otklanja GLAVOBOLJU i normalizuje krvni pritisak za NEKOLIKO MINUTA

OBLOGA KOJA ČINI ČUDA: Otklanja GLAVOBOLJU i normalizuje krvni pritisak za NEKOLIKO MINUTA

Takođe, turska kuhinja je poznata po veoma intenzivnim ukusima, prezačinjenim jelima i preslatkim slatkišima.

turska kuhinja
turska kuhinja / Izvor: Shutterstock

Međutim, ono što sigurno niste znali jeste recept za tradicionalni turski puding, koji se pravi od pilećih prsa. Da, dobro ste pročitali puding od pilećih prsa!

Šta vam je sve potrebno za ovaj neverovatno slatki puding?

  • 1/2 sveže pilećih prsa
  • 1l mleka
  • 1/3 šolje kukuruznog skroba
  • 1/3 šolje brašna od belog pirinča
  • 1 šolja šećera  
  • 1 kašika ekstrakta vanile 
  • 2 šolje vode

Priprema

  1. Prvo, piletinu stavite u lončić sa poklopcem sa dovoljno vode da ga prekrije. Prokuvajte vodu i dobro skuvajte samo meso - piletinu.
  2. Izvadite kuvanu piletinu i stavite je u posudu. Meso razdvojite prstima na sitne trake. Nastavite da krčkate piletinu što je moguće finije. Za pomoć možete koristiti viljušku. To bi trebalo biti lako ako se piletina dobro skuva.
  3. Naseckanu piletinu stavite u finu žičanu cediljku i trljajte je pod hladnom vodom nekoliko minuta. Utrljajte komadiće piletine u cediljku dok ga isperete rukom ili drvenom kašikom.
  4. Zatim pripremite posudu sa hladnom vodom. Stavite cediljku preko nje i potopite iseckanu piletinu oko 20 minuta. Ocedite ga u cediljci i ponovite ovaj postupak četiri ili pet puta.
  5. Šesti put stavite cediljku u posudu sa hladnom vodom i stavite sve u frižider i ostavite preko noći. Sledećeg jutra, ocedite ga, isperite još nekoliko puta pod tekućom hladnom vodom, a zatim isečenu piletinu u potpunosti iscedite, iscedite dodatnu vodu i ostavite je na stranu.
  6. U veću posudu stavite mleko i kuvajte nekoliko minuta. Zatim dodajte isečenu piletinu u mleko i mešajte je ručnim mikserom dva ili tri puta dok ne postane sasvim glatko. Vratite lončić sa poklopcem na vatru i nastavite da je kuvate još oko 20 minuta, neprestano mešajući.

turski kolač
turski kolač / Izvor: Shutterstock

U posebnoj posudi umutite kukuruzni skrob, pirinčano brašno i oko dve šolje vode dok ne postane glatko. Uklonite mleko sa vatre. Pomoću žice za lupanje šlaga pretvorite skrob vrlo finim tokom u mleko.

Jednom kada se sav skrob ukuva, vratite lončić ponovo na toplotu i dovedite ga do temperature ključanja uz stalno mešanje. Kuvajte na ovaj način još oko pet minuta, dok se ne počne zgušnjavati.

Na kraju umešajte šećer i vanilu i kuvajte ih još 15 minuta. Zbog toga bi puding trebao postati toliko gust da ga više ne možete mešati. Koristite stražnju stranu drvene kašike da „udarite“ površinu kako bi se masa pomerala dok se kuva.

Vlažno dno i stranice plitkog staklenog ležišta. Pravougaona tepsija pećnice dobro funkcioniše. Izlijte puding u vlažnu posudu i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite u hladnjak oko šest sati.

Možete izrezati puding ili ga izvaditi velikom kašikom. Svaku porciju pre posluživanja pospite malo sa cimeta.

Ako ste preskočili neki od koraka, OVDE možete pogledati video kako se sprema ova fenomenalna poslastica.