clear sky
17°C
12.05.2024.
Beograd
eur
117.1305
usd
108.6856
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

INTIMNA ISPOVEST Verice Rakočević: "Uspeh nisam mogla da UDAHNEM PUNIM PLUĆIMA, boli me ljudsko zlo!"

01.01.2021. 10:52
Piše:
Srbija Danas/J.Golubović
Verica Rakočević "Kiseonik"
Verica Rakočević "Kiseonik" / Izvor: Foto: ATA Images

"Najvažnije je kada znate svoju istinu i ne obmanjujete sebe".

Verica Rakočević je jedna od najuspešnijih, retkih modnih dizajnera koja je uspela da izgradi zavidnu i bogatu karijeru dugu skoro četiri decenije. Malo je reći da je na našim prostorima jedan od najtraženijih i najpopularnijih modnih kreatora.

Od kada je ušla u svet mode još davne 1983. godine ne prestaje da intrigira javnost, koliko svojim dizajnerskim umećem toliko i svojom životnom pričom, stavovima koje je zastupala i kritikama koje je iznosila.

Žena sa neobičnim talentom i potrebom da uvek bude drugačija, ne kopirajući ni sebe ni druge. Pomerila je granice modne umetnosti, dovela je do savršenstva, neki bi rekli da ju je sama i "stvorila", te ju je zaslužno i potpisala kratko i jasno sa "VR". Jer, Verica je bila i jeste "umetnost".

Ovom prilikom, ekskluzivno za naš portal Srbija Danas, govorimo upravo sa ovom pretalentovanom ženom.

"PRIPADAM NARODU, PUBLIKA MI KAČI KRILA!" Iva Štrljić u velikom stilu ispratila godinu iza nas!

"PRIPADAM NARODU, PUBLIKA MI KAČI KRILA!" Iva Štrljić u velikom stilu ispratila godinu iza nas!

Mesec dana bila PRIKOVANA ZA KREVET: Nada Macura o posledicama KORONE: "Virus me prevario!"

Mesec dana bila PRIKOVANA ZA KREVET: Nada Macura o posledicama KORONE: "Virus me prevario!"

GODINA U ZNAKU ŽELJKOVOG OSMEHA! Ceca Ražnatović ekskluzivno za SD: "Koncert posle korone biće za pamćenje!"

GODINA U ZNAKU ŽELJKOVOG OSMEHA! Ceca Ražnatović ekskluzivno za SD: "Koncert posle korone biće za pamćenje!"

Vi ste poznati našoj javnosti kao dizajnerka koja decenijama unazad govori o našoj modnoj stvarnosti. Tako ste i ovog septembra, u okviru revija na otvorenom koje su postale vaša tradicija, održali reviju koja je nosila simboličan naziv "Kiseonik" koju ste posvetili zdravstvenim radnicima u protiv covida-19. Da li ste zadovoljni kako je kolekcija prihvaćena od strane javnosti?

- Kolekcija "Kiseonik" prikazana je u novo nastalim okolnostima uz sve mere propisane od strane Kriznog štaba. Trideset novinara je bilo na reviji, ali je zato nekoliko hiljada videlo onlajn. Logično je bilo, kolekciju sa tom inspiracijom posvetiti ljudima koji su boreći se za kiseonik pomagali ljudima. Trudila sam se da bude praktična, nosiva, jer u ovom trenutku glamurozne haljine nemaju ni mesto, ni vreme gde bi se nosile. Ono što me raduje je da je skoro cela kolekcija prodata u rekordnom roku i da je distribuirana na svim kontinentima.

Verica Rakočević "Kiseonik"
Verica Rakočević "Kiseonik" / Izvor: Foto: ATA Images

Koliko se srpska modna scena promenila za ovih 30 godina vašeg rada? Kakvo je vaše mišljenje o novim modnim dizajnerima koji su se pojvili na našoj modnoj sceni. Postoji li neko koga biste izdvojili kao "potencijal"?

- Modna scena se od pre 30 godina mnogo promenila. Na uštrb kvaliteta, kvantitet je upropastio tržište. Veliki problem je neuređeno tržište, zakoni koji jasno ne definišu i ne sprovode kontrolu proizvoda. Neznanje i pogrešna informisanost koja se plasira, stvaraju iluziju mladim ljudima da je jednostavno i lako voditi "ozbiljno" brend. Imam utisak da se mnogi igraju modom, da je pravilo da nema pravila. Kada ste na izvoru pravih informacija, znate šta je posao koga ne možete da se postidite bilo gde u svetu, onda teško shvatate neinformisanost onih koji bi to morali da znaju.

Kada se osvrnete na vaše početke u karijeri, da postoji ono čuveno dugme "undo", da li biste nešto promenili ili učinili drugačije, ili su ciljevi koje ste ostvarili opravdali neka vaša očekivanja?

- Gledano iz ove perspektive i kakvo je stanje u modi, zažalim što sam velike pare akumulirane u zlatnim vremenima ulagala u bildovanje brenda. Imala bih danas materijalnu sigurnost sa jedne strane, a sa druge, ne bih imala ovaj osećaj sreće i zadovoljstva kada prelistam svoju profesionalnu biografiju.

"S KIM JA SPAVAM JE MOJA STVAR!" Karleuša prvi put iznela ISTINU o braku sa Duškom Tošićem!

"S KIM JA SPAVAM JE MOJA STVAR!" Karleuša prvi put iznela ISTINU o braku sa Duškom Tošićem!

"NAJLUĐA NOĆ" u mestu mira i ljubavi! Saša Kovačević za SD otkrio GDE će dočekati 2021. godinu!

"NAJLUĐA NOĆ" u mestu mira i ljubavi! Saša Kovačević za SD otkrio GDE će dočekati 2021. godinu!

VELIKE LJUBAVI I POTEŠKOĆE: Numerolog Goca Dragišić otkriva KAKVA godina čeka pripadnike naše estrade!

VELIKE LJUBAVI I POTEŠKOĆE: Numerolog Goca Dragišić otkriva KAKVA godina čeka pripadnike naše estrade!

Šta smatrate svojim najvećim uspehom u karijeri? A šta u privatnom životu?

- Najvećim uspehom u karijeri smatram skoro 40. godina trajanja, privatno, moja deca, unuci i skladan brak koji uprkos razlici u godinama traje još malo pa deceniju.

Gde vidite sebe za deset godina odavde? Kakvi su vam planovi?

- Nadam se, ako sudbina tako planira za mene, da ću za deset godina misliti, hodati ovako brzo kao danas i da će i dalje generacije želeti da imaju komad brenda VR.

U štampanim medijima ste česta tema... Koliko vas posle bogate karijere i životnog iskustva "bole"  neistine, nerazumevanje i tračevi?

- Boli me uvek, jako. Lagala bih ako bi rekla da sam oguglala. Pomirila sam se sa činjenicom da postoji mnogo nesrećnih i nezadovoljnih ljudi koji će svoje nezadovoljstvo amortizovati nanoseći vam tugu. Moram priznati da su moja deca tu jača i mudrija od mene. Najvažnije je kada znate svoju istinu i ne obmanjujete sebe. Rastuži me tolika količina besa, mržnje i nedostatak empatije među ljudima.

Vi ste jedna od naših najpoznatijih i najuspešnijih kreatorki. Koja situacija je za vas bila najteža tokom profesionalnog razvoja?

- Karijeru sam gradila studiozno, postepeno, i tek sam posle sedam godina učenja i rada na sebi, ispod imena kao profesiju navela dizajner. Jako težak i naporan period je borba sa predrasudama oko nezavršene Akademije. No, sa druge strane, ta negacija mi je bila pogonsko gorivo da idem dalje i dokažem da me u svetu priznaju i cene to što radim. Mnoge kritike u svetski relevantnim modnim časopisima, dale su mi potvrdu da znam.

Koja je vaša najveća slabost? Vi ste jedna izuzetno jaka žena koja je mnoge stvari podnela stoječki. Put do uspeha same žene ume da bude jako težak. Šta je ono što vas još uvek tako hrabru, ume da učini ranjivom?

- Emotivnost koju sam uspela vrlo uspešno da prikrijem mašuci svojom jačinom i snagom je moja karakterna osobina koja mi je delimično narušila zdravlje. Štitna žlezda je vezana za emocije i ona se razbolela od životnih tegoba, situacija i moram reć i - ljudi. Bez rezerve, volim i porodicu, prijatelje, saradnike. Nesebično se dajem, a nekako u većini slučajeva kada izuzmem porodicu, budem duboko ljudski povređena.

Da li biste nam otkrili eliksir vaše dugovečnosti? Vi ste jak primer kako mlad duh i ljubav mogu da pobede godine.

- Znam da zvuči prozaično, ali ako izuzmemo banalno bavljenje fizičkim izgledom jer niko nije pobedio starenje, suština je u energiji, a ona nam je data nasleđem. Moj deda po majci je u devedesetoj godini neumorno fizički i mentalno radio. Hvala mu na genima koje sam nasledila od njega.Vedar duh, empatija prema svemu što me okružuje i dete u meni kome nisam dala da nikada prestane da se igra, to je ono što bi definisalo moju mladolikost. Ne robujem predrasudama, sloboda koju sam izborila da živim na način koji me čini srećnom.

 Preko trideset godina karijere je vrlo zavidan segment postojanja za jedan brend i jednog kreatora. Pored uspeha i uspona, tu je bilo sigurno i padova. Šta je ono što vas je uvek vraćalo ovom poslu? Da li je vaša inspiracija fiktivna ili stvarna? I u čemu je pronalazite?

- Skoro četrdeset godina, tacnije 38. bavim se ovim poslom. Bilo je toliko jakih padova da sam se polomljena sastavljala samo zahvaljujuci ludačkoj energiji i velikoj ljubavi prema ovom poslu, sastavljala i kretala dalje. Imala sam privilegiju zahvaljujući zarađenom novcu u sretnijim vremenima da mogu modu da stvaram kao umenost. Nisam bila opterećena profitom, igrala sam se i pronalazila inspiraciju u ženama koje su bile ranjive, a jake kao ja. U toj identifikaciji stvarala sam mala modna umetnička dela. Zaista se ponosim kolekcijama poput "Fride", "Isidore", "Lu", "Čučuk Stane". Podneblje na kome sam rođena sa svojim velikim kulturnim nasleđem me je uvek snažno inspirisalo. Interesantno je da su te kolekcije imale jači odjek u inostranstvu nego kod nas. Valjda smo mi uvek bili stroži kritičari prema onome što je domaće. Da li su tu u pitanju kompleksi ili neinformisanost ne bih znala da odgovorim.

Budući da je bavljenje modom sve češća pojava, da li to znači da je u našoj zemlji to postao trend, baviti se modnim biznisom ili se "bavljenje modom" koristi više kao pokriće za nešto drugo?

- Novo vreme nosi i nove trendove. Nije slučaj samo kod nas da se modom bavi ko poželi i za to ima minimum uslova. Kod nas je problem što se ozbiljno devalvira profesija "dizajner", na taj način što se svaka samoprozvana osoba medijski potpisuje kao dizajner i na taj način duboko vređa ljude koji se ozbiljno bave ovim poslom. U svetu imate slučaj gde starleta izbaci svoju modnu liniju, ali je nijedan relevantan medij neće nazvati dizajnerom. Mene samo u tom segmentu vređa ova pojava, a sve drugo su neke situacije u koje se ne razumem.

Da li možete da izdvojite kolekciju koja vam je bila najvažnija i ključna za razvoj vaše karijere?

- Dva prelomna trenutka i dve kolekcije su imale presudnu ulogu u mojoj karijeri.To je kolekcija "Molitva za mir" 1993. godine, kada je u Beograd pod sankcijama došla Jasmin Gauri, jedna od pet vodećih top modela na svetu i još deset vrhunskih modela iz nabolje agencije "Fashion" iz Milana. Druga, 1999. godine, samo mesec dana po završetku bombardovanja, revija na Španskom trgu u okviru "Nedelje visoke mode" u Rimu. Kolekcija je bila inspirisana starom srpskom gradskom nošnjom. Jako sam ponosna što sam uspela na tako prestižnoj manifestaciji da pokažem kojom lepotom u nasleđu raspolažemo.

Po čemu ćete pamtiti ovu 2020. godinu?

- Meni se u ovoj godini i profesionalno i privatno desile jako lepe stvari kojima ne mogu punim plućima da se radujem jer smo okruženi nesrećom pandemije. Trudiću se da je ne pamtim po izolaciji, po nesreći koja je pogodila ceo svet, u sećanje ću smestiti ovo "lepo" da bi mi život bio onakav kakve su mi misli.

Šta bi ste poručili čitaocima portala Srbija Danas?

- Najiskrenije i od srca svim vašim čitaocima bi poželela i poručila da će ljubav spasiti svet. Ljubav prema porodici, prijateljima, prirodi, zemlji u kojoj živimo - završava svoju priču Verica Rakočević, za portal Srbija Danas.