Skip to main content
oko

IMAŠ ŽUTE MRLJE U OČIMA? Evo šta to znači i kada bi trebalo da POSETIŠ LEKARA

Foto: Profimedia
U očima možete videti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebalo da promenite vaše životne navike, ali i potražite lekara.

Za oči kažu da su ogledalo duše. No, šta one zapravo govore o vama. Gledajući osobu u oči možete otkriti je li tužna, srećna, ljuta ili vesela... No, oči mogu otkriti i druge stvari, stoga ih pogledajte malo bolje.

U očima možete videti simptome brojnih bolesti zbog kojih bi trebalo promeniti vaše životne navike, ali i potražiti lekara. Na primer, većina ljudi ima podočnjake i svi misle da su oni samo znak neispavanosti. No, to nije uvek tako...

STALNO TI JE HLADAN NOS? EVO ŠTA TO ZNAČI: Ne ignoriši ovaj simptom, može biti opasan

STALNO TI JE HLADAN NOS? EVO ŠTA TO ZNAČI: Ne ignoriši ovaj simptom, može biti opasan

Ako OVU REČENICU kažeš svom partneru - OSTAVIĆE TE ODMAH!

Ako OVU REČENICU kažeš svom partneru - OSTAVIĆE TE ODMAH!

Mobilni telefon bi trebalo ČISTITI ČEŠĆE NEGO ŠTO MISLITE i to baš na OVAJ NAČIN

Mobilni telefon bi trebalo ČISTITI ČEŠĆE NEGO ŠTO MISLITE i to baš na OVAJ NAČIN

pege
pege
Foto: Profimedia

Tamni krugovi ispod očiju

Nazivamo ih podočnjaci i oni su definitivno jedan od znakova manjka sna i neispavanosti. U proseku, čoveku je dnevno potrebno od sedam do osam sati kvalitetnog sna kako bi preko dana mogao funkcionisati. S druge strane, nutricionisti upozoravaju kako nedostatak sna može prouzročiti brojne zdravstvene probleme. Nutricionistkinja Kasandra Barns kaže da manjak sna može prouzrokovati probleme sa štitnom žlezdom i anemijom, piše Daily Mail. Takođe, uzrok podočnjaka može biti i intolerancija na pojedinu hranu, poput glutena i kravljeg mleka. Zato, ako dovoljno spavate, a i dalje imate tamne podočnjake, proverite svoje zdravlje.

Žute beonjače

Ako vam beonjače postanu žućkaste, odmah posetite lekara jer je to znak da nešto nije u redu s vašom jetrom. Žute beonjače znak su i hepatitisa, ali i žutice. Kako bi sprečili bolesti jetre, trebalo bi smanjiti unos alkohola u organizam, kao i biljnih ulja i šećera, i više se hraniti povrćem, jajima, lukom i piti toplu vodu s limunom ujutro na prazan želudac da bi pročistili organizam.

Krvave oči

Krvave oči takođe su znak da biste trebali posetiti lekara. One mogu biti simptomi konjunktivitisa, blefaritisa, uveitisa i glaukoma, ali i različitih alergija. No, oči često znaju biti krvave i nakon rada za računarom. Osobe koje celo radno vreme provode za računarom, trebalo bi više da odmaraju svoje oči. Dr. Elois Bauskis kaže kako bi svakih sat vremena 5 do 10 minuta trebali uzeti pauzu i ''maknuti'' oči sa ekrana.

Suve oči

Mnogima je poznat osećaj kao da imate pesak u očima. Ako se često suočavate sa tim, to je znak da imate problema sa suvim očima. No, postoji i za to prirodni lek. Počnite, naime, unositi više vitamina A koji možete pronaći u životinjskoj jetri. Jednom do dva puta nedeljno jedite životinjsku džigericu i na taj ćete način uneti dovoljno vitamina A u vaš organizam. Problem suvih očiju možete se pojaviti i ako ste na dijeti i ne unosite dovoljno masti u telo. To možete rešiti avokadom, kokosovim uljem, kao i maslinovim.

Natečene oči

Kao i podočnjaci, natečene oči su takođe znak neispavanosti. Mnogi će taj problem rešavati stavljajući vrećice čaja ili kriške krastavaca na kapke, no natečene oči mogu biti znak mnogo većih zdravstvenih problema. Mogu se povezati sa neuravnoteženim unosom kalijuma i natrijuma u organizam, odnosno unosom previše soli.

oko
oko
Foto: Profimedia
Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd