Skip to main content
vesna zmijanac

Vesni Zmijanac ugradili bajpas! Evo zbog čega se ugrađuje i koje su OPASNE KOMPLIKACIJE

Foto: YouTube printscreen/AmiG show, Shutterstock
Kada dođe do začepljenja i suženja krvnih sudova, potrebna je ugradnja bajpasa. Ovoj operaciji je podvrgnuta i pevačica Vesna Zmijanac.

Vest da je Vesna Zmijanac operisana i da joj je ugrađen bajpas mnoge je navela da se zapitaju kada je neophodna ova intervencija, koliko traje i da li je rizična.

Bajpas operacija ili operacija srčane obilaznice, predstavlja komplikovanu proceduru, koja zahteva značajnu količinu vremena za pripremu i oporavak nakon intervencije.

Ova procedura je relativno sigurna i efikasna hiruška intervencija, koja smanjuje rizik od srčanog udara koji može dovesti do smrtnog ishoda. Takođe, može olakšati simptome bolesti koronarnih arterija, kao što su bolovi u grudima.

Čupaju je kao korov, a ima dejstvo jače od belog luka: Ova biljka čisti krvne sudove, smanjuje holesterol

Čupaju je kao korov, a ima dejstvo jače od belog luka: Ova biljka čisti krvne sudove, smanjuje holesterol

NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama

NE KUPUJTE GA, OVO MLEKO JE OPASNO: Doktor objasnio - RAZARA srce i diže holesterol, a u svim je prodavnicama

Vrste bajpas operacija

Bajpas operacija je u većini slučajeva operacija na otvorenom srcu. Hirurg mora da otvori grudni koš kako bi imao pristup srcu. Operacija može biti ,,sa pumpom“ ili ,,bez pumpe“.

  • Operacija ,,sa pumpom” podrazumeva da se srce najpre zaustavi i isprazni od krvi. Za to vreme funkciju srca i pluća preuzima mašina srce-pluća koja sve vreme pumpa krv i obogaćuje je kiseonikom.
  • Operacija ,,bez pumpe” ili operacija na kucajućem srcu, predstavlja minimalno invazivnu kardiološku metodu kod koje se bajpas ugrađuje bez zaustavljanja rada srca. Srce se samo blago uspori i stabilizuje.

Operacija se nekada može obaviti i bez otvaranja grudnog koša.

Rizici i potencijalne komplikacije razlikuju se od pacijenta do pacijenta. Lekar će odlučiti koja je opcija lečenja najbolja za svakog pojedinca.

Srce
Srce
Foto: Profimedia

Stopa uspešnosti

Bajpas operacije su ozbiljne, ali relativno sigurne procedure. Hirurzi izvrše na stotine hiljada ovakvih operacija u toku jedne godine. Mnogi pacijenti su nakon operacije, osetili olakšanje simptoma, bez preke potrebe za dugotrajnim uzimanjem terapije.

Što je teže srčano oboljenje, veći je rizik od komplikacija. Međutim, stopa smrtnosti je niska. Po nekim statistikama, od posledica komplikacija, umre 2-3% ljudi.

Najefikasnije rešenje problema

Srčane bolesti su i dalje glavni zdravstveni problem. U Srbiji je najveća stopa smrtnosti od srčanih i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Postoje mnoge opcije za lečenje srčanih bolesti. Za stotine hiljada ljudi godišnje, bajpas operacija predstavlja najbolje rešenje za probleme blokiranih arterija. Ova operacija je sigurna, efikasna i može pomoći ljudima da povrate kvalitet života kakav su imali pre nastanka srčanih problema.

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd