Vreme zimnice je počelo! Uveliko se spremaju slatka, kompoti, džemovi, a evo stiže i paradajz na otvorenom, pa je pravo vreme da vam baka Jela predstavi recept za ljutenicu.
Nema puno posla oko nje, tako da je možete spremati i u stanu na električnom šporetu, ali svakako, pravi ukus i doživljaj je ako imate "Smederevca", pa lepo potpalite vatricu, pa velika šerpa, ako imate nekog da vam pomogne, neka muzikica se podrazumeva....e to je onda doživljaj potpun.
Potrebno je:
Priprema:
Paradajz popariti, pa ga oguliti i iseći na kockice. Ulje sipati u šerpu, zatim ubaciti paradajz. Dodati šećer i sirće, pa ga kuvati da ispari tečnost.
Papriku i ljutu papriku ispeći i oguliti, pa je iseckati. Kad uvri paradajz dodati papriku i kuvati da dok tečnost ne počne da vri. Dodati so oko 2 kašike belog luka pred kraj i po želji seckan celer i ml. bibera. Staviti konzervans ili sipati dok je vruća smesa u tegle i okrenuti ih da se pasterizuju. Poređati na police sa ostalom zimnicom.
Fantastičnog je ukusa, ali je dosta ljut, pa ko voli nek izvoli!