Petak 08. dec 2023.
pita sa sirom

KRALJICA SRPSKE TRPEZE! Rolovana PITA SA SIROM bolja je nego bilo koji BUREK IZ PEKARE, zavrnite rukave i počnite!

Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic
Pravi se od gotovih kora sa sirom, neverovatno jednostavno, a ukus je oduševio i najveće gurmane.

Pita je jedno od omiljenih srpskih tradicionalnih jela, pa nikada nije na odmet podeliti recep o jednoj varijanti kraljice iz rerne. Danas baka Jela deli svoju tajnu za preukusnu rolovanu pitu sa sirom.

BOLJA NEGO IZ PEKARE! Najmekše testo iz bakine kuhinje, priprema se veoma jednostavno i brzo (VIDEO)

BOLJA NEGO IZ PEKARE! Najmekše testo iz bakine kuhinje, priprema se veoma jednostavno i brzo (VIDEO)

Ubedljivo NAJNEOBIČNIJA ZIMNICA! Jeste li znali da se KUPUS može UKISELITI za samo 48h, a da ŠAMPINJONI idu odlično uz krastavčiće?

Ubedljivo NAJNEOBIČNIJA ZIMNICA! Jeste li znali da se KUPUS može UKISELITI za samo 48h, a da ŠAMPINJONI idu odlično uz krastavčiće?

Potrebno je:

  • 150 gr sira
  • 300 gr tankih kora
  • 3 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 2 pune kašike griza
  • 100 ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • tepsija prečnika 24 cm

Priprema:

Izmešati sir, jaja, jogurt, griz, prašak za pecivo i ulje. Tanku koru raširiti na sto i uglove okrenuti prema sebi. Premazati sa punom manjom kutlačom nadeva koji ćete razvući po kori. Odozgo preklopiti špic kore i formirati koru koja podseća na maramu. Saviti uglove na sredini, a donji deo povući na gore i formirati pismo. Još malo premazati nadevom, pa uviti u rolnicu.

Ređati u podmazanu tepsiju u krug. Ako ostane nadeva preliti preko pite. Peći na 200 stepeni C oko 30-40 minuta da lepo porumeni. Istresti na okrugli poslužavnik naopako. Časa jogurta i uživajte u svakom zalogaju!

 

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd