clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pravite VELIKU GREŠKU: Evo kako da PRIPREMITE ČAJ kako bi vam POMOGAO kod određenih ZDRAVSTVENIH TEGOBA

07.02.2022. 15:27
Piše:
Srbija Danas
čaj
čaj / Izvor: Profimedia

Tu je i preporuka biljaka koje uvek treba imati u kućnoj, biljnoj apoteci.

Navika mnogih ljudi je da piju čaj samo kada imaju neki zdravstveni problem, ali činjenica je da ovaj napitak treba da se nađe na vašem meniju gotovo svakodnevno. Prilikom pripreme čaja, teba voditi računa o tome kako ga pripremate, jer svaka biljka zahteva odgovarajući način pripreme. 

Pored toga vodite računa kada kupujete čaj, kvalitet nije isti, tako da je najbolje kupovati biljke na meru, jer je su miris i ukus daleko bolji i intenzivniji, dok čajevi u kesicama nisu jednako kvalitetni. 

Preproučujemo vam nekoliko čajeva koje uvek treba imati. 

čaj
čaj / Izvor: Profimedia

SADA SAM ZADOVOLJNA, RADUJEM SE DRUGOJ TRUDNOĆI: Luna Đogani progovorila o majčinstvu i SVOJOJ SREĆI

SADA SAM ZADOVOLJNA, RADUJEM SE DRUGOJ TRUDNOĆI: Luna Đogani progovorila o majčinstvu i SVOJOJ SREĆI

PALENTA DIJETA KOJA TRAJE 4 DANA: Kilogrami se tope, a sitost je zagarantovana (JELOVNIK)

PALENTA DIJETA KOJA TRAJE 4 DANA: Kilogrami se tope, a sitost je zagarantovana (JELOVNIK)

Zeleni čaj i priprema

Priprema zelenog čaja je od izuzetne važnosti, i da bi imao svoj pravi ukus neophodno je poštovati par određenih pravila. Za jednu šolju čaja potrebne su vam jedna do dve kašičice čaja, u zavisnosti od željene jačine napitka koji spremate i/ili veličine šolje. Kesice čaja prelijete vrućom, ali ne ključalom vodom, idealno bi bilo da voda ima 70 – 85 stepeni, pa pazite da ne proključa. Zatim je potrebno tu mešavinu ostaviti da odstoji 3 do 4 minuta, a potom kesicu/e čaja izvadite i vaš napitak je spreman. Priprema zelenog čaja se razlikuje od pripreme drugih čajeva, zbog toga što zeleni čaj svoja svojstva i ukus pokazuje najviše ukoliko se priprema baš na ovakav način.

Ruzmarin i priprema

Kafenu kašiku lista ruzmarina  preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja.

Lavanda i priprema

Sastojci:

  • 3 kašike suvih cvetova lavande;
  • 1/2 l vode.

Priprema i korišćenje:

  • Biljku preliti vrelom vodom i poklopiti.
  • Nakon 5 min procediti i zasladiti po ukusu.

biljke, čaj
biljke, čaj / Izvor: Profimedia

Žalfija i priprema

Unutrašnja upotreba: Jednu kafenu kašiku žalfije preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 min, procediti i zasladiti čaj po želji. Piti 1-2 puta dnevno po šolju čaja.

Za ispiranje: Dve kafene kašike preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti I ostaviti da stoji 5 min a onda procediti.

Majčina dušica i priprema

Jednu kafenu kašičicu herbe majkine dušice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

Kantarion i priprema

Jednu supenu kašiku herbe kantariona preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.