few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Tikvice JAČAJU IMUNITET, dobre su za vid i STOMAK - Napravite okrepljujući POTAŽ od ovog povrća po CAKANINOM receptu

13.12.2023. 20:26
Piše:
Srbija Danas
cakana potaž
cakana potaž / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Prakticna zena

Tikvice spadaju u niskokalorične namirnice veoma bogate vitaminom A, a posebno se preporučuju muškarcima. Tikvice smatramo povrćem, ali se po botaničkoj klasifikaciji svrstavaju u voće. Zajedno sa dinjom i krastavcima, tikvica pripada porodici Cucurbitaceae i kod nas je najzastupljenija svetlo zelena sorta, dok se širom sveta više konzumiraju i žuta i tamno zelena.

Vrlo ukusna, aromatična, okrepljujuća i jeftina krem supa, koja može da bude ceo obrok, naročito kada je izraženija potreba za laganom hranom i brzom pripremom. Služi se uz tostiran hleb. Supa je u osnovi posna, a ukoliko želite da začinite kiselom pavlakom biće još bogatijeg ukusa. Boja krem supe od tikvica zavisiće od sorte ili varijeteta, s obzirom da se tikvice razlikuju po boji od žute do tamnozelene. Ovakve supe mogu da privuku čak i one koji ne vole povrće.

Jedan ovakav potaž i to sa tikvicama pravila je u jednoj od emisija Praktična žena, pevačica Dragica Radisavljević Cakana.

Navedite goru NAMIRNICU od UŽEGLOG SEMENA - LOSOS iz UZGAJIVAČNICA jedna od NAJOTROVNIJIH riba , ŠTETAN po zdravljelosos

Navedite goru NAMIRNICU od UŽEGLOG SEMENA - LOSOS iz UZGAJIVAČNICA jedna od NAJOTROVNIJIH riba , ŠTETAN po zdravlje

Novi dečko Jovane Jeremić bio njen GOST U EMISIJI - Voditeljka mu slala poljupce i srca, pa dobila od njega VREDAN POKLONJovana Jeremić

Novi dečko Jovane Jeremić bio njen GOST U EMISIJI - Voditeljka mu slala poljupce i srca, pa dobila od njega VREDAN POKLON

Sastojci:

  • 1 litar vode
  • 2 manje tikvice
  • 2 šargarepe
  • 1 krompir
  • 1 žumance
  • so, biber
  • 1 kašičica ulja
  • kisela pavlaka

Priprema:

Iseckajte tikvice i krompir na kockice a šargarepu na kolutiće. U kipuću vodu stavite šargarepu i krompir I kuvajte 10 minuta, zatim dodajte tikvice i posolite.  Ostaviti da se kuva još 20- 30 minuta,a zatim sve izmiksajte štapnim blenderom dok potaž ne postane gladak. Stavite žumance, kašiku maslinovog ulja i pobiberite po ukusu, pa još malo izmiksajte. Potaž sipajte u činije uz dodatak jedne do dve kašike kisele pavlake. Uz potaž poslužite  krutone.

potaž
potaž / Izvor: Foto: Shutterstock

 Krutoni prženi u ulju

Hleb isecite na kockice. U zagrejano ulje sipajte kockice hleba. Možete ih začiniti sitno seckanim peršunom ili začinom po želji. Pržiti ih da dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na ubrus da se odstrani višak masnoće.

   Krutoni pečeni u rerni

Iseći hleb na kockice. Stavite aluminijumsku foliju u pleh i poređajte kockice hleba. Prelijte ih maslinovim uljem  i pospite sa malo parmezana. Stavite u zagrejanu rernu neka se peku 15 do 20 minuta na 180C. Ukoliko ste ljubitelj pikantnijeg ukusa, pre nego što ih stavite u rernu prelijte ih proprženim belim lukom izačinima. Kad ih izvadite iz rerne možete ih još malo preliti maslinovim uljem i posuti sa još malo parmezana.