clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

KARDIOVASKULARNI HIRURG OTKRIO: Dve namirnice koje su ključne su u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka

21.03.2023. 09:09
Piše:
Srbija Danas/Stil
srce
srce / Izvor: Shutterstock
Konzumira se 60 grama dnevno!

Doktor Emir Solaković je kardiovaskularni hirurg koji je u našoj zemlji poznat po svojim veoma otvorenim izjvama o zdravlju.

Na svojoj Fejsbuk stranici često deli savete o zdravlju, lošim životnim navikama i zdravom načinu života. U jedno od takvih tekstova govorio je o delovanju crnog luka:

"Više naučnih istraživanja je potvrdilo da sastojci crvenog i belog luka deluju protiv ugrušaka u krvi. Tako, crveni luk sprečava slepljivanje trombocita i nastanak ugrušaka i poboljšava rastvaranje već formiranih ugrušaka.

beli luk
beli luk / Izvor: Profimedia

Efikasan je kuvan i sirov i trebate ga jesti svaki dan. To je posebno važno ako imaš bolesno srce i krvne sudove, kao i za sve, koji jedu masnu hranu.

Šugu izaziva PARAZIT koji pravi HAOSU u koži - U slučaju zaraze nije dovoljno samo lečiti, potrebno je ODMAH uraditi ovo

Šugu izaziva PARAZIT koji pravi HAOSU u koži - U slučaju zaraze nije dovoljno samo lečiti, potrebno je ODMAH uraditi ovo

Škorpija da povede računa o IMUNITETU, Riba ZATRPANA OBAVEZAMA - Horoskop za utorak je pred nama

Škorpija da povede računa o IMUNITETU, Riba ZATRPANA OBAVEZAMA - Horoskop za utorak je pred nama

Masna hrana znatno povećava zgrušavanje krvi, a umanjuje njihovo rastvaranje; ako je jedeš sa crvenim lukom, to njeno dejstvo se u velikoj meri umanjuje.

Pored vitamina C, E, B6, hroma, kalijuma, flavonoida zvanog "kvercetin" u luku se nalaze i vrlo važna sumporna jedinjenja zvana "Alil Sulfidi". Ova jedinjenja daju luku imunološke kvalitete.

Slično belom luku, u ćelijama celog crvenog luka, sumporno jedinjenje zvano alin i enzim zvani alinaza su molekularno razdvojeni. Seckanjem oštećuješ i lomiš ćelije i tako dolazi do mešanja ova dva jedinjenja, što dovodi do formiranja nove supstance zvane tiopropanol sulfoksid.

luk
luk / Izvor: Shutterstock

Ovo novonastalo jedinjenje povećava lekovitost crvenog luka, ali je takođe odgovorno za izazivanje suza prilikom seckanja.

Što sitnije seckaš luk, to je veća proizvodnja ovoga sumpornog jedinjenja. Što jači miris i što više suza, to je više imunoloških jedinjenja proizvedeno.

Sad, pošto ovo znaš, možda plakanje izazvano seckanjem crvenog luka i neće ti teško pasti. Manje od pola šolje crvenog luka (oko 60g) bi trebalo da pojedeš dnevno."

 

Piše:
Srbija Danas/Stil
21.03.2023. 09:09