clear sky
18°C
02.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZDRAVLJE PRE SVEGA

Evo zašto ne treba kupovati ZAPAKOVAN HLEB: Na OVO morate da OBRATITE PAŽNJU – opasnost vreba iz kese

18.05.2024. 11:36
Piše:
Srbija Danas
zapakovan hleb
zapakovan hleb / Izvor: Shutterstock

Nasečeni hleb u kesici često se smatra praktičnom i brzom alternativom za svakodnevnu konzumaciju. Međutim, ova pogodnost krije zdravstvene rizike koje ne treba zanemariti. Od konzervansa do načina skladištenja, važno je biti svestan mogućih nedostataka sečenog hleba kupljenog u prodavnici.

Nasečeni hleb koji se prodaje u marketima često sadrži razne konzervanse i aditive namenjene produženju roka trajanja i održavaju ga mekim. Ove hemikalije mogu nepovoljno uticati na probavni sistem i smanjiti hranljivu vrednost hleba. Dugotrajna konzumacija ovih stvari može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, uključujući alergije i druge metaboličke probleme.

Problemi sa skladištenjem

Uobičajena praksa čuvanja nasečenog hleba u plastičnim kesama može uzrokovati njegovo brzo sušenje ili, obrnuto, podstaći rast plesni ako se hleb čuva u neprikladnim uslovima. Osim toga, ta plastična pakovanja ne dopuštaju hlebu da „diše“, što može dovesti do pogoršanja njegovog ukusa i teksture.

Zdravstveni rizici

Rezači hleba u fabrikama često su podmazani uljem kako bi se osiguralo glatko sečenje. Ovo ulje može doprineti bržem razvoju plesni na hlebu, a može sadržati i nečistoće koje mogu ući u hleb tokom sečenja. Izloženost takvoj kontaminaciji može predstavljati dodatne zdravstvene rizike.

hleb
hleb / Izvor: Shutterstock

Alternative za zdraviju konzumaciju hleba

Za one koji žele biti sigurni, pečenje sopstvenog hleba kod kuće odlična je alternativa. Kućno pečenje omogućuje kontrolu nad sastojcima i osigurava da hleb ne sadrži štetne dodatke. Alternativno, pri kupovini hleba u marketima preporučuje se birati proizvode s minimalnim aditivima i čuvati ih u odgovarajućim uslovima, poput kutije za hleb ili u platnenoj krpi, čime će hleb duže ostati svež i zdrav .

Iako se kupovina sečenog hleba u kesici može činiti lakim izborom, važno je biti svestan potencijalnih zdravstvenih rizika i razmotriti bolje alternative koje su ne samo zdravije, već pružaju i bolji ukus i kvalitet proizvoda.

Srbija Danas/Nsuzivo.rs/lepote.srbije.alo/Prenela: T.O.