Skip to main content
Vegan

DANAS RUŠIMO MIT O PROTEINIMA: Razbijanje predrasuda koje imamo o VEGANSTVU!

Foto: Instagram prinscreen/veganfoodspot
Da li je zaista bezukusna?

Danas se bavimo razbijanjem mitovima o proteinima, razmatramo pitanje da li je veganska hrana bezukusna, a u nekom od narednih postova vam otkrivamo i divan slatki veganski recept!

Da li ste znali da se uzgojem stoke uništavaju šume? Jeste li čuli da je tlo kontaminirano kako bi se povećali usevi koji se koriste za ishranu životinja? Da li ste znali da su vode zagađene izmetom, a da metan koji krave ispuštaju doprinosi globalnom zagrevanju? Da li razmišljali o tome da bismo usevima kojima se hrane životinje mogli da nahranimo pola planete ukoliko bismo prestali da konzumiramo meso?

OVO NISI ZNALA: 5 proizvoda u kojima ima više vitamina C nego u NARANDŽI!

 

A post shared by Daily Vegan Food Inspiration🍃 (@veganfoodspot) on

Da li su nam zaista neophodni životinjski proteini da bismo bili zdravi?

Odgovor je ne. Neprofitna organizacija American Heart Association navodi da konzumiranje nekoliko vrstra žitarica, voća i povrća na dnevnom nivou u potpunosti zadovoljava potrebu organizma za svim neophodnim aminokiselinama.

Ipak, dodaju i da je veoma važno da vaš obrok bude raznovrsan i da unos kalorija zadovoljava energetske potrebe. Žitarice, mahunke, zeleno povrće, semenke, susam i orašasti plodovi najbolji su izbor biljnih proteina.

ZA LJUBITELJE KAFE: 3 mirisna ZAČINA koji će poboljšati ukus vašeg OMILJENOG NAPITKA!

OPREZ! Ovo nikako ne smete jesti posle 19h ako želite vitku liniju!

Vegetarijanska hrana je bezukusna

Pogrešna percepcija da je hrana bazirana na povrću bezukusna jedan je od najvećih mitova zajedno s pitanjem o proteinima. Vegetarijansku ishranu ne čine samo pirinač i povrće i – ona je sve samo ne jednolična.

Postoji toliko namirnica koje retko ili nikada ne biste jeli da se niste odrekli mesa. Tofu sir, suši, kus-kus, alge, leblebije, edamame burgeri od pečuraka...Samo su neke od opcija s kojima počinje otkrivanje fenomenalnih ukusa i radosti za nepca.

Vegetarijanstvo se još uvek smatra žrtvovanjem, a ne stilom života. Odricanjem, a ne posledicom unutrašnje potrebe i željom. Takođe, postoji ubeđenje da je nezdravo, naročito za malu decu. Šta naravno, nije istina!

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd