Sreda 06. dec 2023.
bolnica

Deca u Srbiji i dalje oboljevaju od TUBERKULOZE: Mališani danima u bolnici, a evo kako se bolest PRENOSI i koji su njeni SIMPTOMI

Foto: Shutterstock ilustracija
Učenici osnovnih škola "Bratstvo" i "Stefan Nemanja" iz Novog Pazara obolela od tuberkuloze su pod kontrolom lekara

U Novom Pazaru pre tri dana po troje dece iz osnovnih škola „Bratstvo“ i „Stefan Nemanja“ obolelo je od tuberkuloze.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2019. godine, tuberkuloza (TB) i dalje predstavlja deveti po učestalosti uzrok smrti u svetu i vodeći uzrok smrti od jednog infektivnog agensa, učestaliji u odnosu na HIV/aIDS.

PROVERITE SVOJE ZDRAVLJE- BRZI TEST OD MINUT I PO! Doktori apeluju - znaćete odmah preti li vam MOŽDANI UDAR

PROVERITE SVOJE ZDRAVLJE- BRZI TEST OD MINUT I PO! Doktori apeluju - znaćete odmah preti li vam MOŽDANI UDAR

LEKARI SU REKLI DA ĆE ŽIVETI JOŠ 10 GODINA, A ON JE POSTAO FENOMEN: Slavni glumac krio OPAKU BOLEST, a sada POTRESNE SLIKE kidaju dušu

LEKARI SU REKLI DA ĆE ŽIVETI JOŠ 10 GODINA, A ON JE POSTAO FENOMEN: Slavni glumac krio OPAKU BOLEST, a sada POTRESNE SLIKE kidaju dušu

Deca do pet godina života su najsklonija dobijanju težeg i smrtonosnijeg oboljenja. Onda u dobu od pet do petnaest godina učestanost smrtonosnih oboljenja je najniža, a od tada se postepeno povećava

Najvažniji izvor prenošenja infekcije su bolesnici sa plućnom tuberkulozom. Kada osoba sa nelečenom zaraznom tuberkulozom pluća kašlje, kija, smeje se ili govori, ona izbacuje u vazduh bacile zajedno sa kapljicama pljuvačke.

Tuberkuloza se može pojaviti u bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja u plućima.

vakcina
Foto: Shutterstock

Koji su simptomi tuberkuloze?

Bolest se može podmuklo javiti ranim znakovima kojih može biti vrlo malo i koji se mogu prevideti ukoliko im se ne posveti dovoljna pažnja. To su:
a. Zamor koji brzo prelazi u iscrpljenost.
b. Gubitak telesne težine i snage.
c. Poremećaj probave i gubitak apetita.
d. Kašalj. On se obično zanemaruje kao pušački kašalj. Ponekad, međutim, bolest može biti iznenadna i dramatična; ona može početi iznenadnim krvarenjem iz pluća ili akutnim bolom u grudima zbog zapaljenja plućne maramice.

Koji su prvi znaci i simptomi hronične plućne tuberkuloze?

Početni znaci ne moraju postojati i bolest se može ustanoviti tek rendgenskim pregledom. Neki slučajevi počinju kao akutno zapaljenje pluća, drugi kao gripozno oboljenje, uz febrilnost, slabost i opštu nelagodnost, što može trajati nedeljama. Većina oboljenja, ipak, počinje vrlo podmuklo uz postupni porast slabosti i zamora, gubitka apetita, telesne težine, i slabu karakterističnu febrilnost (niske temperature oko 37°C). Kašalj i iskažljavanje, ponekad krvavo, mogu nekad biti rani, a nekad kasni znak bolesti. Mogu postojati i prekomerna noćna znojenja. Bol u grudima se obično javlja kad je bolest pri površini pluća. Šuštanje u grudima može postojati ukoliko je sputum, ispljuvak prouzrokovao delimičnu opstrukciju bronhijalnih puteva.

gušenje
Foto: Shutterstock

Kako da se zaštitimo od tuberkulozne infekcije?

Za prenošenje infekcije najvažniji je bliski kontakt sa obolelim od plućne tuberkuloze, dok tuberkuloza bilo kog drugog organa nije zarazna. Najveću mogućnost da se zaraze imaju članovi porodice i osobe koje žive u istom domaćinstvu ili koje provode više sati u istoj prostoriji sa obolelim. Sve osobe iz bliskog kontakta sa zaraznim bolesnikom treba da se jave lekaru specijalisti za plućne bolesti na pregled. Najvažnija prevencija širenja tuberkuloze je rano otkrivanje i lečenje obolelog od plućne tuberkuloze, jer se tako najefikasnije uklanja izvor zaraze.

Prostorije u kojima boravi bolesnik moraju biti čiste i dobro provetravane. Prirodna ventilacija je jednostavan i efikasan način smanjivanja koncentracije bacila u vazduhu u zatvorenom prostoru jer se tako smanjuje rizik zaraze.

Bacil tuberkuloze je osetljiv na toplotu (60 C ga uništava za 30 minuta, a 80 C za 1 sekundu). Odeću i posteljinu prati na 60-90C, a posuđe u vreloj vodi. Od hemijskih dezinficijenasa za pranje ravnih površina, podova i toaleta, najefikasniji su hloridi (napr. rastvor varikine).

Oboleli od zarazne tuberkuloze pluća moraju da se leče u bolnicama, a na kućno produženo lečenje se otpuštaju tek kada postanu bezopasni za svoju okolinu, kada bacila više nema u ispljuvku.

U direktnom kontaktu sa obolelim od zarazne multirezistentne tuberkuloze, tj.oblika tuberkuloze koji je postao neosetljiv na standardne lekove za tuberkulozu, a posebno ako taj kontakt duže traje, potrebno je koristiti maske.

 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd