Skip to main content
Dejan Dragojević

DRAMATIČNI DOKAZI, RAZVOD OSTAVIO KOBNE POSLEDICE! Dejan Dragojević za kratko vreme potpuno izgubio KOSU!

Foto: Youtube printscreen/Zadruga official
Posledice stresa...

Dejan Dragojević jedan od aktera ljubavnog trougla Dalila-Dejan-Car, izgleda da je izvukao najdeblji kraj.

Od  6. septembra kada počela Zadruga 5 primećuje se znatna razlika u kosi kod Dejana. Kada je ušao imao je plavu izblajhanu kosu a sada kao da je uopšte nema.

Ovo je prvi znak OBOLJENJA DISAJNIH PUTEVA! Doktorka objašnjava kako da ga SPREČITE!

Ovo je prvi znak OBOLJENJA DISAJNIH PUTEVA! Doktorka objašnjava kako da ga SPREČITE!

Snižava HOLESTEROL i utiče na RAD SRCA: Samo četiri komada ove namirnice DNEVNO će vas PREPORODITI

Snižava HOLESTEROL i utiče na RAD SRCA: Samo četiri komada ove namirnice DNEVNO će vas PREPORODITI

ŽIVA "BRATZ" LUTKA: Andrea će se za Božić operisati 27. put, a već sada izgleda SKANDALOZNO! (FOTO)

ŽIVA "BRATZ" LUTKA: Andrea će se za Božić operisati 27. put, a već sada izgleda SKANDALOZNO! (FOTO)

Jedan od uzroka naglog gubljenja kose jeste neverovatan stres koji je pretrpeo od strane svoje idalje zakonite supruge Dalile Dragojević.

Dejan Dragojević
Foto: Youtube printscreen/Zadruga official

Ljubavni trougao mu nije oduzeo samo ženu već i kosu!

Dejan Dragojević
Foto: Youtube printscreen/Zadruga official

Gubitak kose danas je problem miliona muškaraca i žena. I ma koliko on bio čest, nesumnjivo predstavlja stresno iskustvo za osobe oba pola. 

Najčešći razlozi gubitka kose

Najčešći razlog gubitka kose je nasledno stanje poznato kao androgena ili androgenetska alopecija kod muškaraca (muški obrazac gubitka kose) i kod žena (ženski obrazac gubitka kose).

Kod genetski predisponiranih osoba, određeni polni hormoni su okidači koji dovode do trajnog gubitka kose. Najčešce se javlja kod muške populacije i istanjenje kose može početi već od perioda ranog puberteta.

Drugi razlozi gubitka kose

Telogen effluvium

Reč je o brzom i dramatičnom gubitku kose. Gusta, zdrava kosa se u roku od samo nekoliko nedelja smanjuje na 1 do 2 cm. Srećom, proces je reverzibilan.

Vlasi kose opadaju zbog folikula koji su prerano ušle u završnu fazu ciklusa rasta. Nastaje nakon ozbiljnih infekcija, operacija, nedostatka proteina, zbog uticaja mnogih lekova kao sto su antikoagulansi, beta blokatori, diuretici, antiinflamatorni lekovi, antidepresivi, hormonska supstitucija sa progesteronom, vitamin A, pojedini lekovi za dijabetes itd.

Anagen effluvium

Reč je o znatnom gubitku kose tokom aktivne faze rasta. Gubitak nastupa najčešće nakon hemoterapije i radioterapije. Rezerzibilan je, ali ne uvek u potpunosti.

ćelavost, ćelav, gubitak kose
Foto: Shutterstock

Alopecia areata

Alopecia areata je tip totalnog gubitka kose u regiji koja je zahvacena, a najčešće dolazi do gubitka kose u "pečatima". Nekada se razvije i totalni gubitak čitave kose. Smatra se autoimunom bolescu.

Pretpostavlja se da postoji neki  "okidač" koji dovodi do toga da imuni sistem reaguje na jedan ili vise sopstevenih organa ili tkiva kao na strano telo. Najčešće dolazi do poboljšanja i ponovnog rasta kose unutar par meseci do jedne godine. Ako je veći gubitak kose (vise od pola poglavine) manje su šanse da ce kosa ponovo izrasti.

Jedna od pet osoba koja ima alopecia areatu razviće alopecia totalis (čitav skalp bez kose), a jedna od deset ce razviti alopecia universalis (čitav skalp i telo bez dlaka). Proces je ekstenzivniji ako se razvije u detinjstvu, ako zahvata vise od pola poglavine, ako osoba ima atopiski ekcem, ako je doslo do gubitka trepavica i obrva, ako je pozitivna porodicna anamneza za ovu bolest  i za druge autoimune bolesti.

Cicatricialna alopecia

Posredi je redak poremećaj ozbiljne alopecije. Tkivo folikula dlake se uništava i zamenjuje ožiljnim tkivom. Može biti uzrokovano DLE, Lichen planus, opekotinama, lokalizovanom radioterapijom, zatezanjem tj. hirurškim podizanjem obrva i mekog tkiva lica (brow-lift, face-lift). Nažalost, prouzrokuje trajni gubitak kose.

Trichotilomania

Jedan od mogućih uzroka gubitka kose leži i u neprekidnom povlačenju i čupanju kose. Ovaj uzrok se češće se javlja kod žena, a pre lečenja potrebna konsultacija psihijatra.

ćelavost, ćelav, gubitak kose
Foto: Shutterstock

Trakciona alopecia

Uzrok ovog tipa opadanja kose je stalni stres kose zbog vrste frizure (na primer, konjskog repa ili punđe).

Ostalo

Bakterijske i gljivične infekcije (tinea capitis i dr.) takođe mogu biti uzrok gubitka kose.

Različiti  su uzroci opadanja kose, a različite su i mogućnosti da se gubitak kose nadoknadi. Pristup rešavanju problema je individualan. Ipak, ukoliko je doslo do trajnog gubitka kose u odredjenoj regiji,  jedino moguće rešenje je transplantacija. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd