Skip to main content
alkohol

PREKIDAJU MAMURLUK: Namirnice koje su najefektnije kada popiješ ČAŠICU više, a ove POGORŠAVAJU situaciju

Foto: Profimedia
Pre nego što se opustiš, konzumiraj ovu hranu.

Ukoliko se spremate za veliko slavlje i planirate da popijete koju čašicu više, bilo bi dobro da obratite pažnju na to šta jedete i pijete pre toga. Ovo u velikoj meri može uticati na to kako ćete kasnije podneti alkohol i pomoći da organizam što pre neutrališe efekte alkohola. 

TRI STVARI KOJE RADITE UJUTRU zbog kojih NE MOŽETE NIKAD DA SMRŠATE: Ovo morate da izbegavate po svaku cenu!

TRI STVARI KOJE RADITE UJUTRU zbog kojih NE MOŽETE NIKAD DA SMRŠATE: Ovo morate da izbegavate po svaku cenu!

ŽITARICA KOJU JEDU JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ: Telo se čisti od toksina i organizam će se brzo preporoditi

ŽITARICA KOJU JEDU JELENA I NOVAK ĐOKOVIĆ: Telo se čisti od toksina i organizam će se brzo preporoditi

Evo šta je potrebno da uradite:

  • Uvek piti na pun stomak pošto pun stomak usporava apsorpciju alkohola i daje organizmu više vremena da suzbije toksične materije.
  • Uvek popiti čašu vode između dva alkoholna pića – to će organizmu omogućiti da zadrži dovoljno tečnosti. Uzeti pri tom i dve tablete multivitamina da ne bi došlo do gubitka vitamina usled čestog mokrenja.
  • Piti umereno, što znači jedno alkoholno piće na sat vremena, zato što je organizmu toliko potrebno da ga svari.
  • Konsumirati samo jednu vrstu pića sve vreme. Nikako ne mešati pića. Mešanje pića prisiljava organizam da radi mnogo napornije.
  • Izjutra popiti dosta vode i uzeti još jednu tabletu multivitamina, koji će pomoći da se organizam oslobodi toksičnih materija.
  • Jesti doručak koji će uključiti jaje, bananu i čašu soka. Izbegavati kafu, čaj i gazirana pića, jer mogu da dovedu do daljeg gubljenja tečnosti iz organizma koji je već dehidriran.

 piće
piće
Foto: Profimedia

Može da se dogodi da i pored ovoga ujutru osećate efekte od prethodnog dana, a kako biste što pre olakšali sebi probajte sa nekoliko namirnica koje verovali ili ne pomažu kod mamurluka. 

Kruške i sok od krušaka

Želim da izbegnete mamurluk? Pre izlaska pojedite krušku ili popijte sok od kruške. Verovali ili ne, postoje blagotvorni efekti koje kruške mogu imati na procenat alkohola u krvi nakon konzumiranja pića.

Špargle

Špargla je dokazano dobra hrana za neutralisanje alkohola u organizmu. Istraživači su otkrili da aminokiseline u šparglama povećavaju brzinu ćelija koje služe za neutralisanje alkohola, kao i sprečavanje oštećenja od njenih toksičnih nusproizvoda.

Đumbir

Đumbir sadrži magnezijum, cink, hrom, koji sprečavaju groznicu i preterano znojenje. Može da smanji bol i upalu – tako da je čaj od đumbira potencijalna opcija za neutralisanje mamurluka.

zabava
zabava
Foto: Profimedia

Pire krompir

Konzumiranje pire krompira pre alkohola može sprečiti mamurluk, smatraju stručnjaci. Ako pojedete pire pre pića, nakon što dospe u prvi deo tankog creva, usporiće pražnjenje želuca. To znači da ćete se napiti sporije, što bi moglo značiti blaži mamurluk.

Vežbajte, ovo pomaže.

Vežbanje u čak, osnovnim preporučenim nedeljnim nivoima fizičke aktivnosti (najmanje 150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta nedeljno), potencijalno neutrališe neke od štetnih efekata konzumiranja alkohola. Prema istraživačima, to ne znači da vežba potpuno poništava efekte alkohola; samo pokazuje koliko je značajna fizička aktivnost za naše opšte zdravlje.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd