clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Pravi SRPSKI DORUČAK - Ovih šest jela tradicionalno su najpopularnija kod nas, HRANLJIVA i odličan izbor za zimu

13.12.2022. 08:59
Piše:
Srbija Danas
proja
proja / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic

Za mnoge najvažniji obrok u toku dana!

Za mnoge doručak je najvažniji obrok u toku dana, a evo koja su jela tradicionalno najpopularnija za doručak u Srbiji. 

Kačamak je vrsta tradicionalnog doručka koji se pravi od kukuruznog brašna. Ovo jelo je tradicionalno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj. Uz kačamak se mogu dodavati razni prilozi: sir, pržena svinjska mast, pržena slanina, čvarci, sprža, kiselo mleko, slatko mleko, šećer i kajmak. Da bi se uštedelo na brašnu, dodaje se krompir, koji se skuva do raspadanja i sjedini sa brašnom u homogenu masu. Slična jela kačamaku postoje i u drugim krajevima Balkana pod raznim nazivima: mamaljiga, žganjci, pura, palenta, polenta.

Škorpiju očekuje FINANSIJSKI DOBITAK, Vodolija na meti KRITIKA - Horoskop za UTORAK je spreman

Škorpiju očekuje FINANSIJSKI DOBITAK, Vodolija na meti KRITIKA - Horoskop za UTORAK je spreman

Popara  se u nekim krajevima zove masonica, masenica ili masanica.  Sprema se od suvog hleba, skorupa i punomasnog sira. Retko se stavlja na kućni meni tj. sprema se jedino kada se nakupi dosta suvoga hleba i ako ima masnoće da se začini. Svrstava se u sirotinjsku hranu jer se u većini slučajeva se pravila kada se nije imalo ništa drugo  za jelo. U pojedinim krajevima Crne Gore i Hercegovine se zato ne iznosi gostima. Služi se uz kiselo mleko.

proja
proja / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Jelajelena Petrovic

Proja je kukuruzni hleb. Često se meša sa projarom ili projanicom. Proja se pravi od krupno mlevenog kukuruznog brašna, soli i vode

Projara ili projanica pored kukuruznog ima u sebi  i pšenično brašno i najčešće se pravi sa sirom ili čvarcima. Projare mogu da se prave i sa jogurtom, seckanim krastavcem, suvom paprikom i slično.

Burek se u  Srbiji  odnosi na specijalno jelo od testa. Kore se prave od testa i bacaju se kroz vazduh, da bi se razvukle. Tradicionalno se puni sa sirom ili prženim mlevenim mesom. Prazan burek se takođe tradicionalno pravi. Dodatne varijante uključuju nadev od jabuka, višanja, pečurki i moderne varijante pica bureka. Ovo jelo se može naći u svim zemljama koje su bile pod osmanskim carstvom.

burek
burek / Izvor: Foto: Youtube printscreen/ Jelajelena Petrovic

Gibanica je vrsta srpske slojevite pite, obično nadevene belim kravljim sirom sa uljem i jajima, ili ređe, umesto sira, sa mesom, krompirom ili spanaćem. Od pita se razlikuju po nešto debljim korama. Slojevi kora i nadeva se mogu ređati ravno, ili češće kao zgužvane kore natopljene nadevom sa ravnom korom na dnu i vrhu (ova varijanta se zove gužvara).