Autofagija, intermitant fasting, odnosno povremeni post, jedna je od najppularnijih dijeta kako u svetu, tako i kod nas. S obzirom da je često preporučuju i slavne ličnosti, nije iznenađenje što brojne dame upravo na ovaj način pokušavaju da se ratosiljaju viška kilograma.
Tako je, primera radi, i Emina Jahović, koja je poznata po izrazito vitkoj liniji, nedavno priznala da često praktikuje autofagiju, te da obavezno svakog meseca ne jede 48 sati.
- Gladujem jednom mesečno. To radim već neko vreme. Ne jedem po 48 sati tačno - priznala je Emina i podelila na svom storiju detalje aplikacije koja joj pomaže da se pridržava ovog režima.
Međutim, pre nego što vas "zavedu" rezultati pevačica i glumica koje se kunu u ovakve režime, bitno je da znate da iako je povremeni post veoma zdrav za organizam, ovakav način ne samo što nije za svakog, već može i dovesti do ozbiljnih posledica o kojima niko ne priča.
Autofagija (autophagy) je složenica nastala od dve grčke reči: auto - samo i phagy - jedenje. U bukvalnom prevodu, dakle, autofagija znači jedenje samoga sebe.
Autofagija je prirodni proces u kojm se naše telo rešava međućelijskog 'otpada' i ćelija koje više ne mogu da služe svojoj svrsi. Odgovor je u povećanu nivoa peptidnog hormona glukagona u telu koji se otpušta kada je količina insulina niska. Isto tako, kada količina insulina u našem telu raste, količina dostupnog glukagona naglo opada.
Kada jedemo ceo dan, ne dajemo telu dovoljno vremena da se obračuna s takvim 'otpadom' i ćelijama koje treba da razgradi, odnosno nema priliku da se odmori i regeneriše. U tom slučaju je organizam fokusiran na novounesenu energiju i nutrijente koje treba rasporediti na predviđeno mesto. Upravo je to naučna pozadina iza jednog od najpopularnijih načina ishrane - povremeni post.
Važno je razumeti da je autofagija prirodan proces, ali mu je potreban okidač, odnosno način na koji ćete aktivirati proces u organizmu.
Kao glavni pokretač autofagije izdvaja se post, odnosno gladovanje. Naime, potrebno je određeni broj sati ne unositi nikakve kalorije u sebe da bi se autofagija pokrenula. Telo posle 12 i više sati ulazi u metaboličko stanje koje zovemo ketoza.
U ovom stanju, telo počinje da koristi masti iz organizma kao svoje gorivo, sagorevajući ih, što je i cilj svakoga ko želi da izgubi višak kilograma. Kada završi sa mastima - organizam kreće u potragu za ćelijama sa oštećenjima i različitim neželjenim pojavama u telu koje tada postaju njegovo “glavno jelo”.
Autofagija zapravo ima samo jedno pravilo - ne jesti minimum 12 sati, a idealno uzmeđu 12 i 16 sati.
Što se tiče namirnica koje se unose na ovom režimu, ne postoje striktna pravila i nema brojanja kalorija, ali je svakako preporuka da izbor budu zdrave i hranljive namirnice, kako bi vaše telo u periodu kada je dozvoljeno da jedete dobilo sve što mu je potrebno.