Ponedeljak 26. feb 2024.
trudnoća

FENOMEN ILI MEDICINKA GREŠKA? Ova žena je zatrudnela DVA PUTA u razmaku od DESET DANA!

Foto: Profimedia
Lekari su njene ćerke nazvali "svetskim čudom".

Žena iz Brizbejna, Kejt Hil pre godinu dana nije bila obična trudnica. 

Naime, ona dugo nije mogla da ostane u drugom stanju zbog dijagnoze policističnih jajnika, koja joj je postavljena. Zbog toga ona nije imala ovulaciju pa nije ni mogla da zatrudni. 

Žena radi test na trudnoću
Foto: Profimedia

Zbog ovog stanja, morala je da prima hormonsku terapiju nakon koje je uspela da zatrudni i to dva puta za samo deset dana. 

Stručni izraz je superfetacija i odnosi se na začeće koje se dešava nedugo nakon što je žena već začela. Ovo je toliko redak medicinski fenomen, da postoji samo deset zabeleženih slučajeva u čitavoj istoriji medicine.

- Zatrudnela sam, ali je moje telo spontano otpustilo još jednu jajnu ćeliju koja je deset dana kasnije takođe oplođena. Ono što ovaj slučaj čini još ređim je taj što smo suprug i ja imali samo jedan odnos, ali je njegov spermatozoid preživeo deset dana i oplodio drugu jajnu ćeliju - rekla je ova žena. 

Trudnoća
Foto: Profimedia

Prilikom prvog začeća stvorena su dva embriona, a prilikom drugog jedan. Nažalost, Kejt i njen suprug su jedan embrion izgubili ali su dobili dve devojčice, Šarlot i Oliviju koje su rođene dva dana pre nego što je Kejt trebala da se porodi carskim rezom. Njihove ćerke danas imaju deset meseci a mama kaže da je čine "najsrećnijom na svetu".

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd