Skip to main content
Kako sprečiti štucanje

HIK… ŠTUCANJE zna da bude veoma DOSADNO, zaustavite ga što pre OVIM malim trikovima

Foto: Profimedia
Iznenada se pojavljuje.

Štucanje gotovo uvek dolazi nenajavljano. Samo od jednom počnete da poskakujete od njega i nikako da stane.

LOŠE UTIČU NA VAŠE ZDRAVLJE: Ako imate u društvu OVAKVU osobu, promenite to!

Iako mnogi veruju da se od njega mogu ugušiti, ipak je uglavnom bezopasno. Štucanje u stvari nastaje grčenjem dijafragme, za šta je glavni krivac takozvani lutajući nerv. Onda dolazi do zatvaranja otvora između glasnih žica, pa kao rezultat dobijamo te čudne, pomalo smešne zvuke.

OPREZNO! Konzervirana TUNJEVINA sadrži VELIKE količine CINKA, što može da ima negativan uticaj na ZDRAVLJE!

Gazirana pića jedan su od najčešćih, ali ne i jedinih izazivača. Štucanje se takođe često može javiti i tokom ispijanja toplih napitaka, a ništa manje ne utiče ni suviše začinjena hrana. Ako ste vrlo halapljivi i u roku od samo nekoliko minuta unesete u sebe velike količine hrane, onda se nemojte čuditi što tako često štucate nakon obroka.

Štucanje
Foto: Profimedia

Opasnije okolnosti koje izazivaju štucanje mogu biti hirurški zahvati na plućima ili želucu, a nekada i obična upala pomenutog dela tela.

Međutim, još opasniji, ali na svu sreću vrlo redak uzrok jeste moždani udar koji predstavlja smetnju centru za disanje koji je u mozgu, zbog čega dolazi do štucanja.

DA LI STE MEĐU NJIMA? Ove karakteristike ličnosti ukazuju da ste skloni BIPOLARNOM POREMEĆAJU

Metode za otklanjanje dosadnog štucanja su najrazličitije, a za najuspešniju važi prestanak disanja na svega nekoliko sekundi. Međutim, postoji još interesantnih načina da se ovaj mini-problem reši:

  • Ispijanje nekoliko gutljaja ne suviše hladne vode
  • Neka vas neko uplaši 
  • Pojedite kockicu čokalade ili neki drugi slatkiš
  • Manite se alkohola i previše začinjene hrane; osim što izazivaju štucanje, nikako ne deluju pozitivno ni na vašu figuru
  • Povucite se za jezik

Na ovih šest pitanja u vezi sa Sirijom Tramp mora DANAS da odgovori

Ako ste isprobali sve predložene metode i ne polazi vam za rukom, te poslednjih nekoliko sati ne prestajete da štucate, onda ćete morati da se obratite lekaru. Ipak, nadamo se da to toga neće doći.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd