clear sky
14°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ŠOK ZA ORGANIZAM

Uskoro se završava USKRŠNJI POST, a nutricionista UPOZORAVA: "Ova hrana posle posta pravi PAKAO U ŽELUCU"

29.04.2024. 20:28
Piše:
Srbija Danas/J.Šipčić
hrana
hrana / Izvor: Shutterstock

Hrana koja pravi najveće probleme posle posta mora postepeno da se uvodi. Obavezno proverite koje to namirnice prave šok u organizmu nakon višenedeljnog posta.

Posle perioda posta, pravoslavni vernici širom sveta obeležavaju Uskrs, praznik radosti i pobede života naspram smrti. Tradicionalno, period posta pred Uskrs donosi promene u ishrani, a posebno se ističe izostanak namirnica životinjskog porekla i konzumacija posne hrane. 

Međutim, sa završetkom posta, mnogi se okreću običajima koji uključuju bogatu trpezu, ali važno je imati na umu da umerenost ostaje ključna, posebno kada su u pitanju uskršnja jaja.

Nutricionistkinja Marija Sajić za portal Srbija Danas objašnjava da preterana konzumacija jaja može doneti određene zdravstvene izazove.

-Jaja su poznata po visokom sadržaju holesterola, posebno u žumancetu. Prekomeran unos holesterola može povećati rizik od srčanih oboljenja i ateroskleroze - započela je razgovor Marija.

- Jedno jaje vas neće ubiti, ali postoji i bolji način: Konzumiranje belanaca bogatih proteinima, a ostavljanje žumanaca bogatih mastima po strani, omogućiće lakši i postepeniji prelaz na hranu bogatu masnoćama i proteinima - dodala je.

Uskrs
Uskrs / Izvor: Shutterstock

Nutricionisti preporučuju umerenost i raznolikost u ishrani, čak i tokom prazničnih perioda. Umesto preteranog konzumiranja jaja, preporučuje se uključivanje različitih izvora proteina i hranljivih sastojaka u obrok, poput povrća, voća, integralnih žitarica i nemasnih izvora proteina.

Srbija Danas/J.Šipčić

Dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta samo uz navođenje i linkovanje izvora Srbija Danas i autora.