clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ovu hranu NI POD RAZNO ne smete da jedete po VRUĆINI! Teško se vari, previše se ZNOJITE, a rizikujete i TROVANJE

13.07.2023. 17:01
Piše:
Srbija Danas
meso
meso / Izvor: Profimedia/ilustracija

Možda i niste znali da je ova hrana lako kvarljiva.

Trovanje hranom najčešće vezujemo za letnje mesece. Najizloženija bakterijskom delovanju su jela koja sadrži mnogo šećera.

Kolači, torte u kojima ima margarina, salate koje se spremaju sa majonezom i uljem su jako kvarljive i imaju kratak rok trajanja. Kod namirnica koje se spremaju sa jajima postoji i opasnost od salmonele.

SRBI NE PREDNJAČE, ALI HRVATI SU IZA NAS! Ovo je prosečna veličina MUŠKOG POLNOG ORGANA, a evo kako da ga precizno izmerite

SRBI NE PREDNJAČE, ALI HRVATI SU IZA NAS! Ovo je prosečna veličina MUŠKOG POLNOG ORGANA, a evo kako da ga precizno izmerite

"Magarče, ko te naučio da se tako ulazi u manastir!" Svešteniku ODRŽANA LEKCIJA na OSTROGU - Ovu GREŠKU SVI PRAVE

"Magarče, ko te naučio da se tako ulazi u manastir!" Svešteniku ODRŽANA LEKCIJA na OSTROGU - Ovu GREŠKU SVI PRAVE

Prvi znak da nešto nije u redu su promena mirisa i boje. Ipak, postoje namirnice kod kojih nećete primetiti promenu, a mogu imate posledice po zdravlje. Pokvarena hrana može da izazove bakterijske crevene infekcije koje su praćene dijareom, povraćenjem, povišenom temperaturom, dehidratacijom, pa i bolovima u stomaku.

Najbolji savet je da hranu koji ste pripremili jedete istog dana, ali šta raditi sa ostacima? Koliko dugo možemo da ih jedemo, a da ne postanu opasni po zdravlje?

1. Meso i riba

Zbog mogućnosti razvoja bakterija, meso spada među najopasnije namirnice. Možete ga čuvati do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Posebno obratite pažnju na mleveno meso i jela poput sarmi. Terasa ili ostava nisu dobra ideja, jer do razvoja opasnih bakterija može dolazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa je frižider ipak bolje rešenje.

Meso
Meso / Izvor: Profimedia

2. Sosovi i umaci

Salate treba pojesti u roku od tri dana. To se posebno odnosi na rusku i francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneza koji spadaju u namirnice koje se brzo kvare.

3. Povrće

Verovali ili ne i povrće je problem. Problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira, koji ne bi trebalo da stoji duže od dva dana. Podgrevanje može da ubije gljivice, ali povrće ne bi trebalo da podgrevate više od jednom i to samo na temperaturi iznad 60 stepeni.

batat
batat / Izvor: Profimedia

4. Kolači

Kremastim kolačima rok trajanja je četiri dana, pod uslovom da ih držite u frižideru. Suvi kolači mogu da se jedu do dvadeset dana, ali ih nemojte stavljati u frižider. Svežinu će zadržati samo ako ih čuvate na suvom i tamnom mestu. Savet plus: Sve ostatke kvarljive hrane koju držite u frižideru, stavite na gornju policu gde je najhladnije.