clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

I DALJE JEDETE JAJA OD USKRSA? Odmah prekinite! Niste ni svesni koliko možete da ugrozite ZDRAVLJE

27.04.2022. 09:13
Piše:
Srbija Danas
Uskršnja jaja
Uskršnja jaja / Izvor: Srbija Danas

Ako ste ostavili kuvana jaja na sobnoj temperaturi nakon što se ih ofarbali za Uskrs - imamo jako loše vesti za vas

Mnogi i dalje uživaju u kuvanim jajima koja su im preostala od Uskrsa, ali nisu ni svesni koliko to može da bude opasno po njihovo zdravlje, pogotovo kada je trovanje hranom u pitanju. 

Salmonela je najčešći oblik trovanja hranom i zbog toga je najbolje da jaja odmah nakon kuvanja ohladite i stavite u frižider, ako želite da je izbegnete.

GOGIN ŽIVOT ŽIVI SVAKA DRUGA ŽENA U SRBIJI: Ispovest dame koju život nije mazio - OVO je njena poruka za sve mlade MAME!

GOGIN ŽIVOT ŽIVI SVAKA DRUGA ŽENA U SRBIJI: Ispovest dame koju život nije mazio - OVO je njena poruka za sve mlade MAME!

POTOPITE VRHOVE PRSTIJU U HLADNU VODU: Za samo 30 sekundi znaćete da li ste ZDRAVI!

POTOPITE VRHOVE PRSTIJU U HLADNU VODU: Za samo 30 sekundi znaćete da li ste ZDRAVI!

U slučaju da to niste uradili i ostavili ste duže vreme kuvana jaja na sobnoj temperaturi, dozvolili ste opasnim bakterijama, uključujući i salmonelu da se opasno razmnožavaju. Bakterije se ubrzano razmnožavaju na temperaturi između 4 i 60 stepeni Celzijusa i ovo se naziva opasnom zonom.

jaja
jaja / Izvor: Profimedia

Prosečna temperatura u stanu iznosi između 18 i 22 stepeni Celzijusa, dok je ona u frižideru znatno niža zbog čega se usporava rast bakterija.

Sudeći po podacima do kojih je došao Centar za kontrolu bolesti u Americi, ako ste kuvana jaja ostavili na sobnoj temepraturi duže od 2 sata, komotno ih možete baciti. Ovo pravilo od dva sata odnosi se na jaja koja ste upravo skuvali, ali i na ona koja ste izvadili iz frižidera.

Iako možda verujete da su kuvana jaja bezbednija od svežih, ona su zapravo podložnija bakterijama jer se tokom procesa kuvanja oštećuje zaštitni sloj na ljusci jajeta.

Jasan znak da su jaja pokvarena jeste miris. Ako osetite da kuvana jaja imaju neprijatan miris koji podseća na sumpor, odmah ih bacite.