Skip to main content
Kokosovo ulje dezodorans

INAČE, LEČI SVE: U ovih 6 situacija, kokosovo ulje će vas UPROPASTITI!

Foto: Profimedia
Pravilo da je sve dozvoljeno u umerenim količinama važi i kada je u pitanju kokosovo ulje

Kokosovo ulje leči apsolutno sve - barem se tako čini u poslednje vreme.

Kuvari zdrave hrane koriste ga u svojim jelima, stručnjaci za lepotu mažu ga po celom telu, a pojavilo se i mnoštvo teorija po kojima kokosovo ulje ima zaštitna svojstva od bolesti protiv Alchajmera.

Ali, da li kokosovo ulje zaista zaslužuje da bude u centru pažnje kada se govori o prirodnim lekovima?

Iznenađujuće istraživanje "New York Timesa" otkrilo je da 72% Amerikanaca smatra da je kokosovo ulje zdravo, dok se samo 37% nutricionista slaže s njima. Stoga, pre nego što sledeći put otvorite svoje pakovanje kokosovog ulja, saznajte u kojim situacijama to i nije najbolja ideja!

DA LI STE ZNALE? Dve nedelje života provedemo u LJUBLJENJU! A evo kako POLJUPCI utiču na ZDRAVLJE!

Kokosovo ulje
Foto: Profimedia

Ako želite da izgubite kilograme

Pazite na svoje kilograme? Ljubitelji masnih ulja reći će vam da će kokosovo ulje smanjiti vaš struk, ali prava istina je da kokosovo ulje sadrži jako puno kalorija. Iako je kokosovo ulje bolji izbor od većine alternativa, sa čak 117 kalorija po samo jednoj kašici, zapravo se može uporediti s maslinovim uljem. Naravno, to ne znači da ga ne bi trebalo uopšte da ga koristite, samo nemojte da preterujete.

Redovno konzumiranje velikih količina

Pravilo da je sve dozvoljeno u umerenim količinama čini se važi i kada je u pitanju kokosovo ulje. Razlog je činjenica da 12 grama kokosovog ulja (jedna kašika) sadrži jako puno zasićenih masti, a većina istraživanja i dalje govori kako one mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja i visokog holesterola.

Ako imate ranice na koži

Mažete se kokosovim uljem? Pazite gde ga nanosite! Kada dođe u kontakt s posekotinama, ogrebotinama ili otvorenim ranama, kokosovo ulje može da izazove iritacije na koži, crvenilo i svrab.

STOP NERVOZI - Ovo su 9 bolesti koje dobijamo samo zbog PSIHE!

Kokosov orah
Foto: Profimedia

Kokosovo ulje kao krema za sunčanje

Istina je da kokosovo ulje ima određena zaštitna svojstva protiv UV zraka, a neka istraživanja sugerišu i kako bi zaštitni faktor kokosovog ulja mogao da bude svega 8 SPF. Ako planirate da se izlažete jakom suncu, trebalo bi da koristite mnogo jači zaštitni faktor, minimum 30, a kremu za sunčanje nanosite na kožu na svaka dva sata.

Kuvanje na jakoj vatri

Mnogi ljudi ne znaju da nerafinisano kokosovo ulje ima mnogo nižu tačku ključanja od rafinisanog. Stoga odaberite kokosovo ulje prema jelu koje pripremate - ako planirate da kuvate ili pržite hranu na jakoj vatri, svakako nabavite rafinisano kokosovo ulje.

NUTRICIONISTI TVRDE: Ovo su 5 užasnih stvari koje uništavaju IMUNI SISTEM!

kokosovo ulje
Foto: Profimedia

Kokosovo ulje tokom zime

Kokosovo ulje je hrana koja se brzo hladi, pa je idealno za ukusne letnje obroke, ali nije najbolja ideja da ga koristite tokom zime.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd