Skip to main content
devojka

Žene PRAVE veliku GREŠKU u INTIMNOJ HIGIJENI: Zbog ovoga vam se VRAĆAJU INFEKCIJE i problemi sa BAKTERIJAMA

Foto: Profimedia
Obratite pažnju!

Žene koje imaju vrlo često probleme sa vaginalnim infekcijama rešenje traže u raznim preparatima, vaginaletama i pojačavaju higijenu, a to nije uvek rešenje, šta čak preterana higijena može dovesti do poremećaja flore i pogoršanja problema. 

Ukoliko je ovo i vaš problem preispitajte neke od navika zbog kojih se ovaj problem ponavlja, a uzrok može biti i slab imunitet. 

NAPORAN DAN ZA RIBE, PROBLEMI SA FINANSIJAMA: Blizanci će UPOZNATI zanimljivu osobu, a evo šta da OČEKUJU OSTALI

NAPORAN DAN ZA RIBE, PROBLEMI SA FINANSIJAMA: Blizanci će UPOZNATI zanimljivu osobu, a evo šta da OČEKUJU OSTALI

OŽILJAK JOJ OSTAO ZAUVEK: Dalila Dragojević morala da OPERIŠE NOS, a evo šta je još RADILA od korekcija (VIDEO)

OŽILJAK JOJ OSTAO ZAUVEK: Dalila Dragojević morala da OPERIŠE NOS, a evo šta je još RADILA od korekcija (VIDEO)

Poželjno je izbegavati:

  • Tange ili bilo koji veš koji previše prijanja za kožu, kao i sintetičke materijale
  • Često pranje - uništava normalne bakterije u va*ini koje štite od infekcija
  • Mirisni ženski proizvodi poput kupke, tampona i krema
  • Vruće kupke
  • Nepotrebna upotreba antibiotika

Nažalost, moguće je da će se gljivična infekcija razviti i ako pazite šta oblačite i pazite na higijenu. Razlog vas može iznenaditi.

vagina
vagina
Foto: Profimedia

Imuni sistem

Kortikosteroidi, na primer, mogu uticati na imuni sistem i tako podstaći množenje gljivica, prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Inhalirajući kortikosteroidi takođe nisu sigurniji. Ovakvi lekovi se često prepisuju osobama koje imaju autoimune bolesti ili problem s upalama, poput artritisa.

Tu su i drugi faktori, poput ishrane koja može učiniti svašta kada je u pitanju imuni sistem. Manjak nutrijenata u organizmu može uzrokovati probleme s imunim sistemom i vas ostaviti podložnim infekcijama. Vitamin C je odličan zaštitnik imuniteta, pa ne zaboravite na njegov unos. Magnezijum, cink, selen i gvožđe su jednako važni za zdravlje organizma.

Pokušavajte da izbegnete stres jer i on može jako da utiče na imunitet i naravno pojavu gljivica.

Lekara posetite ako prvi put imate simptome gljivične infekcije ili se oni stalno ponavljaju, ako niste sigurni šta vam je ili ako ste razvili i dodatne simptome. Isto tako treba spomenuti da je jedna od mera prevencije svakako redovna poseta ginekologu minimalno jednom godišnje i to je deo pravilnog očuvanja i brige za intimno zdravlje.

Iako vrlo neprijatna, gljivična infekcija se može relativno lako lečiti - jedino treba reagovati što pre i biti uporan u lečenju. Uz navedeno, posebnu pažnju obratite na letne vrućine koje mogu doneti niz neprijatnosti.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd