clear sky
20°C
06.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ovako se HRANE MONASI sa SVETE GORE - Zdrava hrana bez konzervansa, ove namirnice su obavezne na trpezi

01.12.2023. 13:38
Piše:
Srbija Danas
ručak
ručak / Izvor: Foto: Instagram printscreen/_orthodoxie_

U pripremi hrane nije dovoljno imati samo zdrave i sveže namirnice, već uložiti trud i ljubav kako bi jelo bilo ukusno. Ovo najbolje znaju svetogorski monasi koji dok pripremaju hranu izgovaraju molitve kojima blagosiljaju hranu. Tamo se jede sveža nekonzervirana hrana bez masti i previše začina u malim porcijama. Na meniju je dosta voća, povrća, razne salate, pečurke, ali i riba.

Svetogorski monasi pridržavaju se određenih pravila koja su ustanovljena vekovima, a postoje i pravila i tradicija koja se vezuje za njihov obrok. Oni jedu ukusno, zdravo i jednostavno, a obrok ne traje duže od 15 minuta.

Otac Epifanije Milopotami, kuvar sa Atosa, u jendom intervjuu istakao je da se njihova ishrana sastoji od prirodnih proizvoda koje im daje zemlja Grčka. Smatraju da je upravo taj izbor ono što svakog monaha štiti od bolesti. Konzumiraju hranu bez konzervansa, začina i masti, u malim porcijama i mogućnosti apstinencije.

Monah je objasnio da je u procesu kuvanja najvažniji kvalitet upotrebljenih proizvoda. Takođe, treba da kuvate sa molitvom na usnama i ljubavlju u srcu, tada će jelo biti i ukusno i zdravo. Svetogorski monasi ne jedu meso, umesto toga jedu svežu ribu. U procesu kuvanja, kuvar koristi maslinovo ulje samo u utorak, četvrtak, subotu i nedelju. Bilo koja druga mast u hrani je odsutna (mast, margarin, puter, sos).

Ishrana je NAJVAŽNIJA! Evo šta bi trebalo da jedete da biste UBLAŽILI SIMPTOME MENOPAUZEMenopauza

Ishrana je NAJVAŽNIJA! Evo šta bi trebalo da jedete da biste UBLAŽILI SIMPTOME MENOPAUZE

Ove namirnice utiču na rast ćelija raka i treba ih ograničiti u ishrani, novo je otkriće naučne studijedoktor

Ove namirnice utiču na rast ćelija raka i treba ih ograničiti u ishrani, novo je otkriće naučne studije

Za jačanje organizma piju puno mleka, jedu jaja i sireve, ali uvek se uzdržavaju od takve hrane tokom posta. Jastozi, hobotnice i lignje na njihovim trpezama su retkost, dozvoljene samo u vreme posta da bi se diverzifikovao riblji meni, jer su sve školjke beskrvne. Ali namirnice koje se gotovo uvek mogu naći na njihovoj trpezi jesu šumsko voće i pečurke, kao i zelene salate.

pečurke
pečurke / Izvor: Profimedia

Život svetogorskih monaha je ishrana bez slatkiša i alkohola. Tek povremeno sebi dozvoljavaju halvu i lokum, malo kafe i malo vina. Uz sve to, monasi uživaju u hrani.

"Nisam išao u kulinarsku školu i nemam nikakvu diplomu. Ali, dok sam bio pored starijih, naučio sam kako da pržim luk na laganoj vatri: što se luk duže prži, to će biti ukusniji. Naučio sam i da je za kuvanje bilo kog jela potrebno strpljenje" – objasnio je otac Epifanije Milopotamis.

hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Donosimo vam nekoliko njegovih pravila za kuvanje sa puno ljubavi i uspeha:

  • Pročitajte molitvu pre kuvanja.
  • Zatim obratite posebnu pažnju na izbor sastojaka: svi moraju biti sveži, čisti i prirodni.
  • Poštujte vatru, naučite da je pravilno koristite.
  • Pokušajte da u kuvanju češće koristite jednostavne sastojke (luk, beli luk, limun, maslinovo ulje).
  • Voda je najjednostavniji sastojak, ali vaš odnos prema njoj mora biti najbolji. Mi smo ništa bez nje.
  • Čitajte kuvare, učite svaki dan, koristite svoju maštu.
  • Negujte vid, miris, jezik, kako biste lakše razlikovali gorko i slatko, slano i ljuto.
  • Zapamtite da dobra kombinacija ukusa i boja čini prezentaciju dobitnijom.
  • Održavajte kuhinju i sav pribor čistim kako biste u bilo kom trenutku mogli da počnete da kuvate bez odlaganja.
  • Nemojte se plašiti da napravite kulinarske greške. Oni koji vas vole uvek će uživati u hrani koju kuvate.
  • Što više ljubavi uložite u proces kuvanja, hrana će biti ukusnija.

Jedno od najvažnijih pravila ishrane koje poštuju monasi sa Svete Gore jeste da se ne jede puno, pa čak ni za vreme posta. Jedu umereno, onoliko koliko je njihovom telu zaista i potrebno.