Jelovnik koji bi trebalo da primenjuju osobe sa problemima žuči, odnosno soka za varenje koji proizvodi jetra i koji razgrađuje masnu hranu, podrazumeva visok udeo vlakana i mali udeo masti u ishrani, kako bi se izbeglo formiranje kamena. To znači mnogo voća i povrća, uz smanjenje unosa masne, pržene hrane.
Lošom ishranom i nezdravim načinom života dolazi do prevelikog izlučivanja lošeg holesterola, koji sa žučnim solima stvara kamen.
Pre formiranja kamena, problem najčešće ostaje neprimećen. Nakon što nastane, kamen može da uzrokuje mučninu, bol u stomaku i nadutost. Stanje može da se pogorša uz konzumiranje cigareta i alkohola, naročito kod osoba koje već imaju problem sa dijabetesom, srčanim ili drugim hroničnim bolestima.
Dijeta za žuč bazira se na nemasnoj i nezačinjenoj hrani koja neće pogodovati prevelikom izlučivanju žuči.
Recepti za dijetu treba da budu prilagođeni kuvanju na pari ili vodi, dok prženje ili pečenje u dubokom ulju treba izbegavati.
Preporučuju se pirinač, krompir, testenina, limun, banane, celer, rotkvica, nemasna riba i biljni čajevi. Čokoladu, žumance, mahunarke i masne mlečne proizvode potrebno je izbegavati.
Doručak: sveži sir, hleb, kompot od jabuka
Ručak: mleveno meso sa testeninom, salata od paradajza
Večera: piletina, kukuruzna proja
Doručak: čaj od šipka, griz, mleko
Ručak: pečena piletina, pirinač, salata od cvekle
Večera: palenta sa svežim sirom i zelena salata
Doručak: tost i džem, čaj od šipka, kompot od kruške
Ručak: supa, pilav sa mlevenim mesom
Večera: testenina, belo meso i kuvani karfiol
Doručak: jogurt, banana, griz, čaj od šipka
Ručak: domaća supa, kuvani krompir sa povrćem, juneća šnicla
Večera: testenina sa sirom, jogurt
Doručak: limunada, hleb, med i bela kafa
Ručak: supa od pasiranog povrća, kuvani file oslića, pirinač sa tikvicama
Večera: krompir sa junetinom