Skip to main content
jogurt

NE KUPUJTE OVAJ JOGURT! U prodavnicama je, a sadrži ADITIV koji razara zdravlje - dobro pogledajte šta piše na etiketi

Foto: Shutterstock
Jogurt ili kefir su moćne probiotske namirnice, ali ako ovo pročitate na etiketi, ne kupujte ih!

Jogurt je osvežavajući, ispunjen korisnim bakterijama i vitaminima, ali da li znamo pravi sadržaj jogurta?

Novi izveštaji moderne prehrambene industrije tvrde da je prilično lako kupiti jogurt koji sadrži velike količine nepoznatih aditiva.

LIDIJA VUKIĆEVIĆ RASKOPČANA I VRELIJA NEGO IKAD! Glumica pozirala u IZAZOVNOM izdanju - veš, noge i bujne GRUDI (FOTO)

LIDIJA VUKIĆEVIĆ RASKOPČANA I VRELIJA NEGO IKAD! Glumica pozirala u IZAZOVNOM izdanju - veš, noge i bujne GRUDI (FOTO)

OPREZ, ovako nas PRODAVCI VARAJU! U JEDNU NAMIRNICU stavljaju PILJEVINU, otvorite četvore oči

OPREZ, ovako nas PRODAVCI VARAJU! U JEDNU NAMIRNICU stavljaju PILJEVINU, otvorite četvore oči

Jogurt ili kefir mogu biti pun aditiva, neki od njih su tu zbog dužeg roka trajanja, ali neki služe da vas "zavaraju" da ste odabrali zdraviju opciju.

Ako kupujete jogurt sa manjim procentom masnoće, imaće i dalje sličnu gustinu kao punomasni. To je zbog šećera dodatog za ukus, i čitavog spiska drugih sastojaka koji bi trebalo da nadomeste masti, a zadrže ukus i gustinu.

Ako jogurt ima "kilometarski" spisak sastojaka, nemojte ga kupovati, ne želite da unesete u sebe sve te supstance. Naročito obratite pažnju na sadržaj dodatog šećera ili veštačkih zaslađivača, jer su oni povezani sa lošim zdravljem sistema za varenje. Ako je spisak sastojaka kratak i jasan, to je uvek bolja opcija. Isto važi i za voćni jogurt.

jogurt
Foto: Shutterstock

Jedan aditiv koji se nalazi u mnogim namirnicama može imati pogubno dejstvo na dobre bakterije u organizmu, posebno u sistemu za varenje, a može se naći u nekim jogurtima.

Utvrđeno je da emulgator karboksimetilceluloza (CMC) može da ubrza i nastanak hroničnih upalnih oboljenja, a negativnim dejstvom na mikrobiom ugrožava i imunitet

Studija prihvaćena u zvaničnom žurnalu Američkog gastroenterološkog društva obuhvatila je zdrave odrasle podeljene u dve grupe, jedni su jeli hranu bez aditiva, a drugi su dnevno unosili 15 grama CMC-a. Oni koji su unosili ovaj aditiv imali su veće šanse za stomačne probleme nakon obroka, i doživeli su negativne promene u mikrobiomu creva.

 

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd