clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Tradicionalno SRPSKO JELO ZA DUGOVEČNOST: Kačamak je NAJZDRAVIJI obrok na svetu, pogotovo ako se OVAKO spremi

13.02.2024. 21:58
Piše:
Srbija Danas/M. Đorđević
Kačamak
Kačamak / Izvor: Shutterstock

Kukuruzno brašno sadrži veliku količinu nutrijenata neophodnih našem telu, uz minerale i vitamine A, E i B grupe. Uz to, bogat je i fosforom, cinkom, kalijumom, magnezijumom, manganom i selenom. U 100 grama kačamaka nalazi se oko 380 kalorija. U toj količini je još 12,7 odsto vode, 10 odsto su proteina, 73 odsto ugljeni hidrati UH, 4,3 masti i 2,3 posto celuloze.Ugljeni hidrati i lipidi koje sadrži imaju pozitivan uticaj na naš organizam, prvenstveno na rad creva.

Ekipa portala Srbija Danas vikend je provela u podnožju najmisterioznije planine Srbije, magičnom Rtnju. Duge šetnje po opasnim usponima i obilazak mnogobrojnih izvora nas je iscrpeo, te smo poželeli pravi domaći kačamak. Selo Vrmdža, nadomak Sokobanje, u poslednje vreme je izuzetno poželjno selo za život, a leži na 40 izvora okruženih brojnim stenama i živopisnim proplancima. Otuda je u ovom mestu atraktivnog imena u prošlosti bilo mnogo vodenica, ali se i danas, kada je taj plemeniti zanat u zapećku, izdvaja po tome što tu postoji najlepše brašno sa vodeničarskog kamena, i služi se najukusniji kačamak.

Kako je posvedočeno u starim knjigama, kačamak je u istočnoj Srbiji, za vreme posta, često zamenjivao hleb. U vreme kada nije bio post, imućniji seljaci su obično kačamak umakali u istopljen puter ili mast, u kojima je bilo i nadrobljenog starog sira. Ljudi van urbanih sredina kažu da je jako zdrav i da garantuje dugovečnost, i to se uzima kao dogma, a nauka tvrdi da kukuruz odlično utiče na peristaltiku creva i ravnotežu bakterija u našoj crevnoj flori, što znači da je dobar ne samo za varenje, već i za imunitet.

Kako ROMANTIČNO postaviti sto za DAN ZALJUBLJENIH: Nikako ne zaboravite OVAJ ključni detalj (VIDEO)uređivanje stola

Kako ROMANTIČNO postaviti sto za DAN ZALJUBLJENIH: Nikako ne zaboravite OVAJ ključni detalj (VIDEO)

Preselila se na SELO, stvorila sebi i porodici PRAVI RAJ NA ZEMLJI: Evo gde je danas i čime se bavi Dubravka DrakićDubravka Drakić Vukotić

Preselila se na SELO, stvorila sebi i porodici PRAVI RAJ NA ZEMLJI: Evo gde je danas i čime se bavi Dubravka Drakić

Barbika u BEZOBRAZNO KRATKOJ HALJINI: Margo Robi sa DRSKOM POJAVOM na slavlju bez nominacijeMargo Robi

Barbika u BEZOBRAZNO KRATKOJ HALJINI: Margo Robi sa DRSKOM POJAVOM na slavlju bez nominacije

Sokobanja
Sokobanja

Kačamak zbog čijeg smo se recepta i upustili u ovu avanturu se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari. Iako postoji mnogo recepata za pipremu kačamaka, od kojih se nijedan ne može smatrati pogrešnim, prenosimo onaj "tradicionalni".

​​​​​​

Vodenica
Vodenica / Izvor: Foto: Youtube printscreen/NOVA S

Za kačamak je potrebno pripremiti litar ipo vode, kašičicu do dve soli, nekoliko kapi ulja i pola kilograma belog brašna. Iskusni domaćini i domaćice tvrde da se brašno može odmeriti i sa tri šake ili tri kultače. Postupak pripreme je jednostavan, ako pratite uputstva. Vodu sipati u adekvatnu šerpu i pustiti da provri, a potom dodati soli po ukusu i nekoliko kapi ulja. Tada treba smanjiti vatru i sipati brašno odozgo. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da "vulkančić" lagano vri 20-30 minuta. Vrlo je bitno da ima dovoljno vode, kako jelo ne bi zagorelo. Ukoliko procenite da je vode previše, slobodno nežno odlijte.

Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine (dvadesetak minuta do pola sata), onda počinje mešanje. Nimalo lagan posao mešanja, na svu sreću, ne traje dugo. Dovoljno je mešati nekoliko minuta. Kada je gotov, kačamak se najčešće prebacuje na specijalnu dasku, na kojoj se i služi. Naši stari navode da se seče koncem ili drvenim nožem.

Po želji, može se dodati kopriva ili blitva tokom kuvanja, možete dodati prepržene čvarke ili slaninu pred mešanje. Sa ljutom tucanom paprikom proprženoj na masti u formi preliva preko gotovog jela je pravi gurmanluk, a iznenadili biste se koliko je ukusan kada se nakon kuvanja ispeče na roštilju. Kajmak, sir ili pavlaka su provereno dobar izbor, dok neki dodaju mleko sa šećerom ili solju (to se nismo usudili probati). Kombinacije su neograničene, a s obzirom na to koliko je obrok zdrav, svako može bez ustezanja da se upusti u kulinarsko putovanje, i pronađe svoju omiljenu kombinaciju dodataka.

Srbija Danas/Maja Đorđević