clear sky
11°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Svi znamo da SLATKIŠI mogu dovesti do DIJABETESA i GOJAZNOSTI, ali znate li kako OŠTEĆUJU MOZAK? Mogu dovesti do NEPOPRAVLJIVE ŠTETE

18.11.2023. 20:46
Piše:
Srbija Danas
žena
žena / Izvor: Shutterstock

Postoji direktna veza između nervnog sistemaa i creva

U današnjem svetu pretrpanom privlačnim čokoladnim delikatesima i slatkim izazovima, teško je odoleti primamljivosti šarenih slatkiša. Međutim, iza njihove slatke fasade kriju se brojne štetnosti koje mogu imati ozbiljne posledice po naše zdravlje.

Ovaj članak će razotkriti tamnu stranu slatkiša i ukazati na razloge zašto bismo možda trebali razmisliti dva puta pre nego što posegnemo za još jednom štanglom čokolade.

Nikako NE JEDITE BANANE za DORČAK! Iako je VOĆE, može izazvati VELIKE PROBLEME u organizmu - posebno su UGROŽENI onibanana

Nikako NE JEDITE BANANE za DORČAK! Iako je VOĆE, može izazvati VELIKE PROBLEME u organizmu - posebno su UGROŽENI oni

"Prestanite da se KLJUKATE BRUFENIMA!" Doktor otkriva potpuno PRIRODNU METODU koja otklanja MIGRENU istog časa - "Verujte, POMAŽE!"glavobolja

"Prestanite da se KLJUKATE BRUFENIMA!" Doktor otkriva potpuno PRIRODNU METODU koja otklanja MIGRENU istog časa - "Verujte, POMAŽE!"d

Ponekad se možete osećati kao da vaš mozak moli za šećer - i nema načina da kažete ne. I kako se ispostavilo, mnogi ljudi imaju ovaj problem.

Prema SZO, prosečan Srbin pojede oko 20 kašičica (80 g) šećera dnevno.

To je mnogo šećera, posebno imajući u vidu da SZO preporučuje do sedam kašičica (28 g) u jednom danu.

Studija iz 2023. koju je sproveo Institut Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu otkrila je da hrana sa visokim sadržajem šećera može da promeni naš mozak tokom vremena.

Ona može učiniti naš mozak zavisnim o šećeru, tako da ga telo više traži od ostale hrane koja je zapravo dobra za naš mozak, poput proteina i povrća, rekli su istraživači.

Ali efekti šećera ne prestaju tu. Može oštetiti naš mozak na bezbroj načina, kaže nutricionista Lorenn Johanson Reinolds (@londonvellnesscoach).

- Dok se mozak oslanja na glukozu kao svoj primarni izvor energije, prekomerna potrošnja dodatih šećera, posebno u obliku rafinisanih šećera, može dovesti do mnogih negativnih ishoda, kaže ona.

šećer
šećer / Izvor: Shutterstock

Depresija i anksioznost

Slatka hrana čini da se osećamo dobro: činjenica - ali koliko dugo?

Iako bi nas ta čokoladica mogla trenutno učiniti srećnijima, konzumiranje puno šećera može dugoročno imati veoma negativan uticaj na naše mentalno zdravlje.

- Ima dokaza koji sugerišu da postoji veza između visokog unosa šećera i povećanog rizika od depresije i anksioznosti, rekla je Loren.

Ovo se posebno odnosi na muškarce.

Jedna studija u Velikoj Britaniji pokazala je da muškarci koji unose više od 40 g šećera dnevno imaju 23 odsto veće šanse da dobiju dijagnozu depresije od muškaraca koji to ne čine.

Stručnjaci još uvek ne razumeju u potpunosti zašto je ovo stanje izazvano šećerom. Neki veruju da bi to moglo biti posledica činjenice da šećer može izazvati upalu u telu.

Upala je prirodni deo odgovora tela na infekciju i povredu, prema NHS.

To izaziva oticanje i može pomoći telu da se nosi sa invazijom bakterija.

Kada se upala desi kada nije potrebna, može biti štetna i izazvati hronični bol, za koji se zna da izaziva depresiju i anksioznost.

Problemi sa pamćenjem i učenjem

Slatkiši takođe mogu uticati na našu sposobnost da apsorbujemo i zadržimo informacije.

- Visoki unos šećera može narušiti kognitivne funkcije i pamćenje, što dovodi do poteškoća u koncentraciji i učenju, kaže stručnjak.

Učenje na daljinu
Učenje na daljinu / Izvor: Profimedia

Jedna studija iz 2012. sugerisala je da šećer zapravo može blokirati naše memorijske receptore.

Istraživanja pokazuju da su pacovi koji su hranu sa visokim sadržajem šećera bili manje sposobni da se sete da li su ranije videli predmete na određenim lokacijama.

Odvojena studija je pokazala da je dnevni unos napitaka zaslađenih šećerom tokom tinejdžerskih godina povezan sa pogoršanjem učenja tokom odraslog doba.

Istraživači te američke studije sugerišu da je ova nesposobnost da se uči tako efikasno posledica promena u crevnim bakterijama, koje su odgovorne za snabdevanje tela esencijalnim hranljivim materijama.

Demencija

Dodavanje nešto više od dve kašičice šećera u vaš dnevni čaj ili kafu može povećati rizik od bolesti koja proždire mozak, poznate kao demencija.

U stvari, uzimanje puno šećera u bilo kom obliku, uključujući voćni sok, kolače i čokoladu, čini 54 odsto većom verovatnoćom da će ljudi razviti ovo stanje, pokazalo je američko istraživanje.

- Prekomerni unos šećera povezan je sa hroničnom upalom, što može negativno uticati na zdravlje mozga, rekla je Loren.

- Smatra se da upala u mozgu igra ulogu u neurodegenerativnim stanjima poput Alchajmerove bolesti.

Demencija je opšti izraz za gubitak sposobnosti pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka – u meri u kojoj se meša u svakodnevni život osobe.