03. mar 2024.
Alergija

KIJANJE, SVRAB, ZAPUŠEN NOS... Evo kako efikasno da ublažite SIMPTOME ALERGIJE!

Foto: Shutterstock
Razgovaramo sa dr Aleksandrom Bajec Opančina specijalistom otorinolaringologije o alergijskom rinitisu i terapijskim mogućnostima.

U poslednjih desetak godina alergijske bolesti su u stalnom porastu. Alergije predstavljaju preosetljivost imunog sistema na neku supstancu. Supstance koje mogu izazvati alergijsku rekciju se nazivaju alergeni i podeljeni su u tri grupe:

- Kontakti alergeni ( kućna hemija, kozmetika, lekovi)
- Nutritivni alergeni (hrana)
- Respiratorni alergeni ( prašine, grinje, buđ...)

Koji su najčeši oblici alergijskih reakcija?

Jedan od najčešćih oblika alegijske reakcije je alergijski rinitis, koji predstavlja alergijsku reakciju na inhalatorne alergene. Alergijski  rinitis  predstavlja  upalu  sluznice nosa izazvanu određenim  alergenom. Dominantni simptomi  alrgiskog rinitisa su : učestalo kijanje, zapušen nos, curenje vodenastog sekreta, slivanje niz zadnji zid grla, crvenilo i svrab očiju, nadražujući kašalj kao i grebuckanje u grlu. Ukoliko dva ili više simptoma traju duže od jednog sata u toku dana , budi se sumnja na alergijski rinitis. Alergijski rinitis je veliki zdravstveni problem savremenog doba.  Ukupno 20%  svetske populacije boluje od alergijskog rinitisa i  jedan je od najčešćih razloga za odlazak kod lekara i ORL specijaliste. Alergijski rinitis  je  ponekad udruženog sa astmom i atopijskim dermatitisom.

dr Aleksandra Bajec-Opančina, specijalista otorinolaringologije
dr Aleksandra Bajec-Opančina, specijalista otorinolaringologije
Foto: Proton System

Šta igra ulogu u nastanku alergijskog rinitisa?

Veliku ulogu u nastanku alergijskog rinitisa, a li i ostalih alergijskih reakcija igra histamin. Histamin predstavlja važnu supstancu u našem organizmu i neophodan je za normalno funkcionisanje organizma, a sa druge strane je ključni posrednik u simptomima alergijske reakcije. Da bi sprečili neželjene reakcije izazvane oslobađanjm histamina potrebno je blokirati dejstvo histamina i smanjiti njegovo dalje stvaranje. Lekovi koji blokiraju dejstvo histamina se nazivaju antihistaminicima i koriste se u terapiji alergijskog rinitisa.

Koji su najčešći simptomi alergijskog rinitisa?

Kod alergijskog rinitisa uglavnom dominira jedan od simptoma:

-    Kijanje naročito pri buđenju i u večernjim satima sa zapušenim nosom, svrabom nosa i vodenastim sekretom.
-    Curenje vodenastog sekreta sa povremenim epizodama zapušenosti.
-    Zapušenost nosa- kijaju retko,zapušenost je vrlo teška, simptomi su prisutni tokom celog dana, noću pogoršanje

Da li simptomi alergijskog rinitisa traju tokom cele godine?

U zavisnosti od tipa alergijskog rinitisa i simptomi mogu varirati. Prema tome alergijski rinitis možemo podeliti na:

1.    Povremeni -ako simptomi traju kraće od 4 dana u jednoj nedelji, il manje od 4 nedelje godišnje.
2.    Stalni- ako simptomi traju više od 4 dana u nedelji ili više od 4 nedelje godišnje.
3.    Sezonski- vezan je za polen trave, drveća, korova
4.    Celogodišnji- vezan je kućnu prašinu,grinje, buđ...

Ako nemamo problema za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, obaveza u školi ili na poslu onda govorimo o blagom alergijskom rinitisu.

Ukoliko nam alergijski rinitis predstavlja poteškoće u spavanju, obavljanju svakodnevnih aktivnosti onda govorimo o teškom  alergijskom rinitisu.

Propomucil
Foto: Promo

Kako se leči alergijski rinitis?

U lečenju se  koristite preventivne mere i određeni terapijski postupci. Najvažnije je znati da  svi lekovi mogu uticati na simptome, bolesti ali je ne mogu izlečiti. Kontrola  i olakšanje simptoma se sprovodi izbegavanjem alergena, a to se postiže smanjivanjem koncentracije grinja u kući , metodama uklanjanja  npr tepiha, teških zavesa, jastuka od perja..itd. Takođe izbegavanje fizičkih aktivnosti na otvorenom ukoliko ima povišene koncentracije polena u vazduhu.

Najbitnije je smanjiti uticaj alergena (supstance iz spoljne sredine) i sluznice nosa. Pre svakog izlaska iz zatvorenog prostora preporuka je da se koristi sprej za nos koji doprinosi sprečavanju kontakta alergena sa sluznicom nosa. Propomucil® sprej  za nos za alergije  oblaže sluznicu nosa, kao i svih gornjih disajnih puteva. Na taj način stvara zaštitnu barijeru od supstanci iz spoljne sredine i doprinosi sprečavanju njihovog vezivanje. Zbog toga je onemogućen kontakt alergena i sluznice nosa, a samim tim se smanjuje i  mogućnost nastanka alergijske reakcije. Propomucil® sprej  za nos za alergije sadrži i kvercetin (jedinjenje koje sintetišu biljke). On blokira sinntezu i oslobađanje histamina i time ublažava simptome alergijskog rinitisa. Eukaliptus koji se nalazi u Propomucil® spreju  za nos za alergije pomaže kod zapušenosti nosa i olakšava disanje.

Alergijski rinitis  je bolest gde jačina simptoma varira od godine do godine  i nemamo pravo objašnjenje zbog čega se  to dešava. Ponekad, ne postoji ni povezanost koncentracije polena u vazduha sa jačinom simptoma. Alergijski rinitis jeste hronična bolest, ali zahvaljujući savremenom pristupu terapiji, ne umanjuje kvalitet života.
 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd