STRUČNJAK UPOZORAVA - Zimnica NIJE ZDRAVA za sve, evo kako da je konzumirate ako imate visok pritisak
Da li je i u kolikoj meri zimnica zdrava, otkrila je nutricionistkinja Branka Mirković. Uveliko je počela priprema zimnice, a upravo je ovo jedan od najstarijih načina čuvanja hrane. Zahvaljujući njoj, tokom cele godine hrana zadržava nutritivne vrednosti, ali samo ukoliko je ispravno pripremljena.
Međutim, koliko je termički obrađena i ukiseljena hrana zdrava, u emisiji "Uranak" na K1 Televiziji detaljno je obrazložila nutricionistkinja Branka Mirković.
- Zimnica je zdrava i treba da jedemo. To je najzdraviji način čuvanja voća i povrća. Iako ajvar svi volimo da jedemo, on ipak nije nutritivan, ali treba da ga jedemo - rekla je ona.
Kupus u tome najviše prednjači, a Branka je rekla da je on ima više prednosti kao kiseli, nego svež.
Najvažnije je da budemo umereni i da jedemo ravnomerno, napomenula je ona i istakla da se recepti i način obrade danas u umnogome razlikuju od nekadašnjih.
- Nekada se čak i manje šećera stavljalo u zimnicu, a danas je on neizostavni sastojak kod većine domaćica, kao i vinobran, esencija i konzervans, a koji bakteriološki održavaju namirnice svežim na duže staze. Međutim, ako se pretera u njima, to vrlo lako može negativno da se odrazi na digestivni trakt i varenje - objasnila je Branka.
- Paradajz čak i prilikom kuvanja, zadržava i najvažniji sastojak - likopen, koji je važan za srce i krvne sudove i odličan je čistač organizma. Naravno, zimnica ne može da ima sve nutritivne vrednosti kao sveže voće ili povrće, ali u velikoj meri ih zadržava - dodala je Branka i savetovala da tokom zime treba da jedemo jabuke, dunje, bundeve.
Ko bi trebalo da izbegava zimnicu?
- Mogu svi da je jedu, ali na primer, ljudi koji imaju problema sa visokim krvnim pristiskom, trebalo bi kiseli kupus, koji se sastoji od dosta soli, dodatno da properu vodom - savetovala je Branka i dodala da je mušmula korisna za sve, jer ima dosta vlakana.
Za kraj savetovala je da radije izaberete domaće prozvode i namirnice, umesto uvezenih, jer se one iz drugih zemalja tretiraju raznim hemikalijama kako bi ostale sveže dok ne dođu do krajnje destinacije.