clear sky
15°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

STRUČNJAK UPOZORAVA - Zimnica NIJE ZDRAVA za sve, evo kako da je konzumirate ako imate visok pritisak

26.11.2022. 11:53
Piše:
Srbija Danas
kupus
kupus / Izvor: Foto: Youtube printscreen/balkanske_lepote_tradicije
Budite oprezni i ne preterujte!

Da li je i u kolikoj meri zimnica zdrava, otkrila je nutricionistkinja Branka Mirković. Uveliko je počela priprema zimnice, a upravo je ovo jedan od najstarijih načina čuvanja hrane. Zahvaljujući njoj, tokom cele godine hrana zadržava nutritivne vrednosti, ali samo ukoliko je ispravno pripremljena.

Međutim, koliko je termički obrađena i ukiseljena hrana zdrava, u emisiji "Uranak" na K1 Televiziji detaljno je obrazložila nutricionistkinja Branka Mirković.

- Zimnica je zdrava i treba da jedemo. To je najzdraviji način čuvanja voća i povrća. Iako ajvar svi volimo da jedemo, on ipak nije nutritivan, ali treba da ga jedemo - rekla je ona.

Kupus u tome najviše prednjači, a Branka je rekla da je on ima više prednosti kao kiseli, nego svež.

Najvažnije je da budemo umereni i da jedemo ravnomerno, napomenula je ona i istakla da se recepti i način obrade danas u umnogome razlikuju od nekadašnjih.

- Nekada se čak i manje šećera stavljalo u zimnicu, a danas je on neizostavni sastojak kod većine domaćica, kao i vinobran, esencija i konzervans, a koji bakteriološki održavaju namirnice svežim na duže staze. Međutim, ako se pretera u njima, to vrlo lako može negativno da se odrazi na digestivni trakt i varenje - objasnila je Branka.

kupus
kupus / Izvor: Foto: Youtube printscreen/Bokina kuhinja

- Paradajz čak i prilikom kuvanja, zadržava i najvažniji sastojak - likopen, koji je važan za srce i krvne sudove i odličan je čistač organizma. Naravno, zimnica ne može da ima sve nutritivne vrednosti kao sveže voće ili povrće, ali u velikoj meri ih zadržava - dodala je Branka i savetovala da tokom zime treba da jedemo jabuke, dunje, bundeve.

Ko bi trebalo da izbegava zimnicu?

- Mogu svi da je jedu, ali na primer, ljudi koji imaju problema sa visokim krvnim pristiskom, trebalo bi kiseli kupus, koji se sastoji od dosta soli, dodatno da properu vodom - savetovala je Branka i dodala da je mušmula korisna za sve, jer ima dosta vlakana.

Za kraj savetovala je da radije izaberete domaće prozvode i namirnice, umesto uvezenih, jer se one iz drugih zemalja tretiraju raznim hemikalijama kako bi ostale sveže dok ne dođu do krajnje destinacije.

 

 

Piše:
Srbija Danas
26.11.2022. 11:53